Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Kukovi špici (2427 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 9.4.2021

Snežne razmere 9.4.2021

9.4.2021
Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: ugodne razmere, nov sneg, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je MAJHNA, 1.stopnje. Snežna odeja je dobro povezana in na splošno stabilna, le izjemoma lahko ob večji obremenitvi na zelo strmih pobočjih sprožite manjši snežni plaz kložastega snega. Veliko je poledenelih mest, zato je velika nevarnost zdrsa.

Snežne razmere
Po močni ohladitvi se je ozračje postopno segreva. Stara snežna podlaga je še vedno večinoma pomrznjena, zelo trda in stabilna. Na njej leži bolj ali manj tanka snežna odeja preteklega sneženja, ki pa jo je veter precej preoblikoval in je po strukturi krajevno zelo različna. Vetru izpostavljena mesta so spihana do trde podlage in mestoma poledenela, ponekod so prisotne manjše klože, ali pa je na vrhu nastala vetrna skorja. V zatišnih in bolj osojnih legah je še vedno od 5 do 20 cm pršičastega snega. V četrtek se je snežna odeja na zelo osončenih mestih zgoraj že nekoliko ojužila in ponoči pomrznila. Še vedno je velika nevarnost zdrsa.

Predviden razvoj vremena
Danes bo pretežno jasno, čez dan se bo predvsem v zahodnih in južnih Julijcih oblačnost povečala, nekatera pobočja bodo v oblakih. Pihal bo zmeren jugozahodni veter. Temperatura na 1500 m bo okoli 0, na 2500 m pa okoli -4 °C. V soboto bo v vzhodnih Karavankah in na Pohorju še delno jasno. Drugod bo spremenljivo do pretežno oblačno in ponekod megleno. V hribih v Posočju in na Notranjskem bodo občasno rahle padavine. Pihal bo zmeren jugozahodni veter. Temperatura na 1500 m bo okoli 1, na 2500 m pa okoli -3°C. V nedeljo bo večinoma oblačno in megleno s padavinami, ki bodo precej izrazitejše gorah zahodne Slovenije. Meja sneženja bo sprva na nadmorski višini okoli 1500 m, popoldne pa se bo pričela dvigovati. Pričakujemo, da bo predvsem na območju zahodnih in južnih Julijcev zapadlo tudi več kot 40 cm snega. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter. Temperatura na 1500 m bo okoli 2, na 2500 m pa okoli -2 °C. Podobno vreme bo tudi v ponedeljek. Meja sneženja se bo prehodno dvignila na nadmorsko višino okoli 2000 m. Izrazitejše padavine pričakujemo predvsem zahodnih Julijskih Alpah.

Tendenca snežnih razmer
Zaradi toplejšega vremena se bodo snežne razmere danes začele spreminjati. Snežna odeja se bo predvsem v vzhodnih in severnih gorstvih, kjer bo več jasnine, nekoliko bolj ojužila in v noči na soboto pomrznila. Podobne razmere bodo tudi jutri. Predvsem v osojnih legah visokogorja bo sneg ostal trd in pomrznjen. Ob izrazitejši vremenski spremembi bo v nedeljo pričelo predvsem v zahodnih in južnih Alpah obilneje snežiti. Sprva bo meja sneženja na nadmorski višini okoli 1500 m, v ponedeljek pa se bo prehodno dvignila tudi nad 2000 m. Zaradi večje količine novega snega in vetra pričakujemo, da se bo nevarnost snežnih plazov postopoma POVEČALA. Snežna odeja bo bolj nestabilna v visokogorju, kjer bo sneg padel na zelo trdo podlago. Ob prehodni otoplitvi bodo najverjetneje nastajali tudi snežni plazovi mokrega snega.

Naslednja objava: ponedeljek, 12. 4. 2021

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki