Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Boču (978 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 8. 3. 2024

Snežne razmere 8. 3. 2024

8.03.2024
Splošna stopnja nevarnosti - petek, 8. 3. 2024
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Sodra prekrita s snegom
Vzorec nevarnosti: Dež

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1500 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so predvsem strma pobočja z napihanim snegom, kjer se lahko ob obremenitvi sproži plaz sprijetega snega. Stabilnost snežne odeje je zelo spremenljiva, v splošnem je slabša v Julijski Alpah in Zahodnih Karavankah. Zelo se spreminja tudi po nadmorski višini, strmini in usmerjenosti pobočja. Snežne razmere trenutno terjajo veliko pozornosti in prilagodljivosti, vremenske pa so in bodo do ponedeljka neugodne za obisk gora. Že jutri, v soboto, se bo nevarnost povečala in bo ZNATNA, 3. stopnje.

Snežne razmere
V zadnji noči je nad 1000 m zapadlo 10 do 20 cm snega. Sneg je padal ob šibkem vetru, zato je razen na najbolj vetru izpostavljenih mestih ostal rahel in ni povečal verjetnosti proženja snežnih plazov. V osojah Julijskih Alp in zahodnih Karavank je novi sneg padel na mehko snežno podlago prejšnjega tedna, ki ponekod vsebuje tudi babje pšeno. Na prisojah je sneg padel na tanko predirajočo se skorjo. Bolj vzhodno je sneg padel na pomrznjeno snežno podlago.

Predviden razvoj vremena
Do ponedeljka bo v gorah oblačno in megleno z občasnimi padavinami. Danes bo rahlo snežilo nad približno 500 m, vendar se bo meja sneženja že do večera dvignila na 1000 m, jutri, v soboto, sredi dneva pa že na 1500 m. Do nedelje zjutraj bo v Zahodnih in Južnih Julijcih nad 1500 m padlo 10-20 cm snega, v ostalih gorstvih do 10 cm. Že danes se bo pričel krepiti jugozahodnik, ki bo predvsem v visokogorju prenašal sneg zadnje noči in sveže zapadli sneg. Veter bo v soboto v visokogorju presegal hitrost 50 km/h, v nedeljo pa bo še močnejši. V nedeljo bo oblačno in megleno z občasnimi rahlimi padavinami, snežilo bo nad 1800 m. Popoldne se bodo padavine od zahoda okrepile, pihal bo močan jugozahodnik in meja sneženja se bo dvignila prek 2000 m visoko; tam bo lahko padlo še 30-50 cm snega.

Tendenca snežnih razmer
Območjem napihanega snega, ki jih je v sredo zgradil severni veter, se bodo že jutri, v soboto, predvsem v Julijskih Alpah pridružile nove plazovne grožnje. Okrepljen jugozahodni veter bo obstoječ nesprijet sneg in novozapadli sneg odlagal v nove zamete, ki se predvidoma ne bodo dobro povezali s podlago. Otoplitev z dežjem bo v soboto v Julijcih, v nedeljo pa tudi drugod destabilizirala snežno odejo, zato se bodo pod mejo sneženja lahko spontano prožili plazovi mokrega snega. Nad mejo sneženja bo zaradi novih snežnih padavin nesprijetega snega veliko, tam se bodo lahko predvsem na strmih pobočjih prožili plazovi suhega snega.

Naslednja objava: ponedeljek, 11. 3. 2024

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki