Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

8.5.2020 Snežne razmere 8.5.2020

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: ugodne razmere, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je sprva povsod MAJHNA. Čez dan se na prisojnih legah, nad nadmorsko višino okoli 1900 m, poveča in je ZMERNA, 2. stopnje. Pod nadmorsko višino okoli 1900 m je snega malo, zato je tam nevarnost večinoma MAJHNA. Predvsem na sončnih pobočjih lahko od sredine dopoldneva dalje pod večjo obremenitvijo snežne odeje sprožimo kakšen snežni plaz, s strmih pobočij se lahko v visokogorju lahko kakšen plaz sproži tudi spontano.

Snežne razmere
Od začetka tedna se je spet segrelo. Imamo značilno spomladansko stanje snežne odeje. Sneg je večinoma dobro preobražen. Ponoči pomrzne in je zato zjutraj trd, ponekod tudi poledenel, čez dan se zmehča, še zlasti na osončenih legah, v senci pa lahko predvsem v visokogorju ostane tudi trd. V sredogorju se je snežnna odeja ponekod premočila do tal in tam je možen kakšen talni plaz, če je pobočje dovolj strmo in predvsem travnato.

Predviden razvoj vremena
Danes bo pretežno jasno. Veter bo šibak, temperatura je nad ničlo tudi po najvišjih vrhovih. Jutri bo dopoldne zmerno do pretežno oblačno, baza oblakov bo nad vrhovi. Proti poldnevu ali popoldne se bo razjasnilo. veter bo šibak, še bo toplo. V nedeljo bo dokaj sončno. Popoldne se bodo začeli nabirati oblaki po grebenih in vrhovih zahodnih in južnih Julijskih Alp. V ponedeljek se bo pooblačilo. Padavine se bodo začele pojavljati v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah že dopoldne, nato prehodno tudi drugod. Meja sneženja se bo popoldne spustila pod 2500 m nadmorske višine. Veter se bo nekoliko okrepil. V torek bo oblačno in ponekod megleno, občasno bodo še manjše padavine, pogostejše v južni in jugozahodni Sloveniji. Meja sneženja se bo spustila pod 1500 m nad morjem. Po torku kaže na nekoliko bolj spremenljivo vreme z možnostjo popoldanskih ploh kakšen dan.

Tendenca snežnih razmer
Sneg bo ponoči pomrznil, čez dan pa se ojužil. Plazovne razmere se do ponedeljka ne bodo kaj dosti spremenile. V začetku tedna bo zapadlo nekaj novega snega. V nadmorskih višinah s strnjeno snežno odejo se bo lahko s strmih pobočij predvsem v Julijskih Alpah ter zahodnih in osrednjih Karavankah plazil novi sneg. Drugod ga bo premalo. Nevarnost snežnih plazov se bo tako nekoliko POVEČALA.

Naslednja objava: ponedeljek, 11. 5. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 8.5.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 8.5.2020 Slika spletne kamere na Črni prsti. Vir: http://s53mv.s5tech.net/ipcam Snežne razmere 8.5.2020 Slika spletne kamere s pogledom na Begunjščico. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 8.5.2020 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki