Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje izvira reka Drava?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 8.4.2022

Snežne razmere 8.4.2022

8.4.2022
Splošna stopnja nevarnosti - petek, 8. 4. 2022
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1700 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1.stopnje. Nevarnejša so zlasti strmejša pobočja visokogorja, kjer je več snega. Ob odjugi bodo danes še možni spontani snežni plazovi mokrega snega, to zlasti velja za višje predele in tudi senčne lege, kjer bo izrazitejša odjuga nastopila šele današnji dan. Nižje so na travnatih in dovolj strmih pobočjih možni tudi posamezni talni plazovi. Piha tudi okrepljen jugozahodnik, ki bo v visokogorju na vzhodnih in severnih pobočjih okrog grebenov in sedel gradil klože.

Snežne razmere
Tokrat ponoči zaradi vlažne odjuge snežna odeja ni pomrznila, izjema so le višji deli visokogorja. Sneg, ki je zapadel ob zadnjem poslabšanju, se je že precej sesedel in v sredogorju tudi stalil. Snežna odeja je zaradi odjuge južna in težka. Bolj zimsko je le okoli višjih vrhov visokogorja, kjer se najde še suh sneg. Grebeni so spihani in ponekod poledeneli.

Predviden razvoj vremena
Danes bo v zahodnih in južnih Julijskih Alpah ter v hribih Notranjske in severne Primorske pretežno oblačno, vrhovi bodo v megli. Čez dan bodo tam manjše padavine, meja sneženja bo na okoli 2000 m nadmorske višine. Drugod bo sprva delno jasno, čez dan se bodo oblaki nabirali tudi po ostalih delih naših gora in hribov. Pihal bo zmeren do močan jugozahodnik! Temperatura na 1500 m bo okoli 5, na 2500 m pa okoli 0 °C. V soboto bo oblačno in megleno. Dopoldne bodo le tu in tam manjše krajevne padavine, popoldne pa nas bo od severa dosegla hladna fronta s padavinami in hitro ter močno ohladitvijo. Možne bodo tudi posamezne nevihte. Meja sneženja se bo hitro spustila pod 1000 m. Sprva bo še pihal okrepljen jugozahodnik, ki bo slabel in nato bo zapihal močan severni veter. Dopoldne bo še toplo, popoldne se bo hitro ohladilo in na 1500 m bo okoli -2, na 2500 m pa okoli -8 °C. V nedeljo bo sprva precej jasno, čez dan pa bo nastajala spremenljiva kopasta oblačnost, vrhovi visokogorja bodo občasno tudi v oblakih. Predvsem popoldne bo možna tudi kakšna snežna ploha. Sprva bo še pihal okrepljen severnik, ki bo čez dan počasi slabel. Zjutraj bo na 1500 m okoli -5, na 2500 m pa okoli -11 °C, čez dan se bo nekoliko ogrelo. V ponedeljek bo pretežno jasno. Zapihal bo zmeren jugozahodnik. Topleje bo. Temperatura na 1500 m bo sredi dneva okoli 2, na 2500 m pa okoli -2 °C.

Tendenca snežnih razmer
Danes in sprva tudi jutri bo v gorah vlažno, južno in zelo vetrovno vreme. Snežno odejo bo zlasti v sredogorju hitro pobiralo. Do 10 cm mokrega snega bo padlo le po višjih vrhovih visokogorja. Jutri pričakujemo zelo hiter vremenski preobrat! Okoli 11. ure bo severna gorstva dosegla izrazita hladna fronta. Do večera bo zapadlo od 10 do 30 cm suhega snega, več na območju Julijskih Alp. Ob posameznih nevihtah bo padala tudi sodra in babje pšeno. Pihal bo tudi zmeren do močan severnik, ki bo prenašal sneg in na južnih pobočjih gradil snežne nanose. Nevarnost snežnih plazov bo nad okoli 1700 m ostala ZMERNA, 2.stopnje, nižje pa bo MAJHNA, 1. stopnje. Zlasti bo potrebna previdnost na področjih z napihanim snegom. Tudi v nedeljo se razmere ne bo kaj dosti spremenile. Predvsem na južnih pobočjih sredogorja se bo sneg nekoliko nekoliko ojužil. Od ponedeljka naprej pa bo znova nastopila pomladanska situacija. Naslednji plazovni bilten bomo objavili v ponedeljek, 11.4.2022.

Naslednja objava: ponedeljek, 11. 4. 2022

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki