Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

8.4.2020 Snežne razmere 8.4.2020

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: moker sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Ob otoplitvi se čez dan na prisojnih legah poveča nevarnost plazov mokrega snega. Snežni plaz lahko sprožite ob večji obremenitvi snežne odeje na strmejših pobočjih z napihanim snegom, ki se še nahajajo v visokogorju. Predvsem zjutraj in del dopoldneva je nevarnost zdrsov na zamrznjeni in poledeneli snežni odeji. Nižje je zaradi majhne količine snega nevarnost majhna.

Snežne razmere
Ob jasnem vremenu in zaradi tople zračne mase, se snežna odeja predvsem na prisojnih legah čez dan ojuži in ponoči pomrzne. Prevladuje proces srenjenja. V sredogorju se snežna odeja hitreje tali. V visokogorju so še mesta z napihanim snegom, tudi tam pa je na sončnih legah skorja. Vetru in soncu izpostavljene lege so vsaj zjutraj in del dopoldneva trde in deloma poledenele.

Predviden razvoj vremena
Danes in jutri bo jasno. Ledišče bo na višini najvišjih vrhov. Veter bo šibak, danes večinoma jugovzhodnik, jutri pa bolj severne smeri. V petek bo po jasnem začetku dneva nastajala pkitva kopasta oblačnost. Pihal bo šibak jugozahodnik.

Tendenca snežnih razmer
Ob pomladanski situaciji bo zjutraj in del dopoldneva nevarnost snežnih plazov majhna, kasneje pa se bo zlasti na prisojnih legah povečala. Zjutraj in zgodaj dopoldne bo predvsem v visokogorju nevarnost zdrsov. Povečevale se bodo razlike med prisojnimi in osojnimi legami, v prisojah bo sneg kopnel.

Naslednja objava: sobota, 11. 4. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 8.4.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 8.4.2020 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 8.4.2020 Slika spletne kamere na Kokrskem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 8.4.2020 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki