Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Komnu (1684 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 8.2.2021

Snežne razmere 8.2.2021

8.2.2021
Nevarnost je 4. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - VELIKA.
Glavni problem: nov sneg, moker sneg

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijskih Alp, nad nadmorsko višino okoli 1900 m, VELIKA, 4. stopnje, nižje in drugod pa ZNATNA, 3. stopnje. V visokogorju so zaradi velike količine novega snega nevarna številna pobočja z zmernim naklonom, zlasti pa severna pobočja kamor je močan južni veter odlagal sneg. Pričakujemo srednje do velike plazove suhega snega. Nižje je snežna odeja mokra in marsikje premočena do tal, zlasti na strmih pobočjih in grapah se bodo še prožili plazovi mokrega snega in zdrsni plazovi.

Snežne razmere
Včeraj je v visokogorju nad okoli 2000 m obilno snežilo, nižje pa deževalo. V visokogorju Julijskih Alp je zapadlo od 50 cm pa tudi do 130 cm snega. Snežilo je pri temperaturi malo pod lediščem, zato je sneg razmeroma vlažen. Pihal je tudi močan veter južnih smeri, ki je prenašal sneg in na severnih straneh grebenov in sedel gradil nove opasti, zamete in klože. Meja sneženja se je počasi spuščala. Pod 1800 m je sneg zelo moker in se je v preteklih dneh hitreje posedal in tudi talil. Pojavljali so se številni plazovi mokrega snega. Danes se je meja sneženja ponekod že spustila do okoli 1000 m. Tudi v sredogorju je zapadlo okoli 10 cm južnega snega.

Predviden razvoj vremena
Danes bo pretežno oblačno in megleno. Občasno bodo še padavine, popoldne se bodo pojavljale krajevne plohe. Meja sneženja bo med 700 in 1200 m, popoldne se bo spuščala. Zjutraj bo še pihal zmeren južni do jugozahodni veter, ki bo čez dan oslabel. Temperatura na 1500 m bo okoli -2, na 2500 m pa okoli -8 °C. V torek bo večinoma oblačno in megleno. Predvsem zjutraj in dopoldne bodo še padavine, ki bodo popoldne prehodno oslabele. Meja sneženja bo sprva pod 1000 m, popoldne pa se bo malo dvignila. Pihal bo zmeren jugozahodnik. Na 1500 m bo okoli 0, na 2500 m pa okoli -5 °C. V sredo bo v sredogorju in visokogorju ponovno obilneje snežilo. Pihal bo zmeren do močan jugozahodnik. Na 1500 m bo okoli 1, na 2500 m pa okoli -5 °C. V četrtek bo sneženje ponehalo, občutno se bo ohladilo.

Tendenca snežnih razmer
V gorah bo do srede zapadlo od 40 pa tudi do 80 cm snega, manj snega bo zapadlo v sredogorju, kjer bo sneg precej moker. Ob sneženju bo pihal jugozahodnik, ki bo gradil nove snežne nanose. Razmere bodo zlasti v visokogorju zelo zahtevne. Zaradi kopičenja snega bo tudi v naslednjih dneh, do vključno srede, nevarnost proženja snežnih plazov v visokogorju Julijcev ostala VELIKA, 4. stopnje, nižje in drugod pa bo ZMERNA, 3 stopnje.

Naslednja objava: četrtek, 11. 2. 2021

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki