Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

8.12.2020 Snežne razmere 8.12.2020

Nevarnost je 4. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - VELIKA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno v visokogorju ZNATNA, 3. stopnje in se bo popoldne v Julijskih Alpah povečala na VELIKO, 4. stopnjo. Trenutno so predvsem nevarna napihana mesta, kjer so zaradi močnega vetra nastale klože. Ob dodatni obremenitvi nove snežne odeje čez dan se bodo lahko spontano prožili kložasti snežni plazovi. Na strmih pobočjih bodo spontano nastajali tudi plazovi suhega nesprijetega snega. Pod 1800 m, v visokogorju Kamniško-Savinjskih Alp in v vzhodnih Karavankah se bo nevarnost proženja plazov povečala na ZMERNO, 3. stopnjo.

Snežne razmere
Predvsem v visokogorju Julijcev je v preteklih dneh zapadlo veliko snega. Nad 2000 m je snežna odeja debela od 1,5 do skoraj 3 m. Nižje je zaradi prehoda v dež zapadlo bistveno manj snega, v sredogorju večinoma okoli 50 cm. Bistveno manj snega je tudi na območju Kamniško-Savinjskih Alp in vzhodnih Karavank. V ponedeljek se je v gorah ohladilo, nastajale so snežne plohe in tudi posamezne nevihte. Zapadlo je od 5 do 15 cm snega, ki ni bistveno vplival na snežne razmere. Meja sneženja se je spustila, zato je snežilo vse do alpskih dolin. Ob tem je pihal šibak, v visokogorju tudi zmeren veter južnih smeri. V visokogorju so obsežni predeli z napihanim snegom, ki ga je veter nanosil predvsem na severna in severozahodna pobočja. Snežna odeja se v visokogorju globoko predira in onemogoča gibanje. Zlasti v Julijskih Alpah je v nedeljo obilneje snežilo tudi v sredogorju, kjer pa se je suh sneg razmeroma dobro sprijel s starejšo mokro snežno podlago.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno in megleno. V zahodnem delu naših gora je že začelo rahlo snežiti, popoldne se bo sneženje okrepilo in razširilo tudi drugod. V vzhodnih Julijskih Alpah bo snežilo vse do dolin, drugje pa bo meja sneženja prehodno dvignila do okoli 1200 m. Do srede zjutraj bo na območju Julijcev in zahodnih Karavank predvidoma zapadlo od 50 do 100 cm snega, okoli 30 cm snega bo padlo v Kamniško-Savinjskih Alpah in vzhodnih Karavankah. Pihal bo zmeren do močan veter južni smeri, ki bo na severnih in zahodnih pobočjih dodatno gradil zamete in opasti. Temperatura na 1500 m bo okoli -1, na 2500 m pa -5 °C. V sredo dopoldne bo še snežilo, popoldne pa bo oslabelo in v zahodnem delu naših gora tudi ponehalo. V sredo čez dan lahko dodatno zapade od 5 do 20 cm snega. Pihal bo šibak do zmeren veter vzhodne smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli -2, na 2500 m pa -6 °C. V četrtek bo ostalo večinoma oblačno in ponekod tudi megleno. Občasno se bodo še pojavljale snežne plohe. Zapihal bo šibak veter južnih smeri. Hladneje bo, na 1500 m bo okoli -3, na 2500 m pa -9 °C.

Tendenca snežnih razmer
Nevarnost snežnih plazov bo v visokogorju Julijskih Alp v sredo VELIKA, 4. stopnje. Na številnih pobočjih pričakujemo spontane snežne plazove. Tudi ponekod v sredogorju se bo nevarnost plazov povečala na 3. stopnjo. V nadaljevanju tedna se bo nevarnost snežnih plazov zmanjšala. Zaradi razmeroma hladnega in oblačnega vremena bo proces stabilizacije upočasnjen. Nevarnost snežnih plazov bo tako dalj časa ostala ZNATNA, 3. stopnje. Zaradi nestabilne in globoke snežne odeje za nekaj časa odsvetujemo obisk gora.

Naslednja objava: četrtek, 10. 12. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 8.12.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 8.12.2020 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 8.12.2020 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 8.12.2020 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki