Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

8.1.2021 Snežne razmere 8.1.2021

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, šibke plasti

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1400 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. V Vzhodnem delu naših gora, kjer je snega manj, je meja med 2. in 3. stopnjo nekoliko višje. Predvsem so nevarna strmejša pobočja in mesta z napihanim snegom ter grape, kjer se je sneg akumuliral. Tam lahko lahko že ob majhni obremenitvi s strmih pobočij sprožite plaz kložastega snega. Na strmih pobočjih so možni tudi posamezni spontani kložasti plazovi.

Snežne razmere
Nadaljuje se razmeroma hladno vreme s temperaturo pod ničlo. Zato se sneg le počasi preobraža in seseda. Snežna odeja je večinoma mehka in se globoko predira, ponekod je nastala skorja zaradi vetra, na nekaterih prisojnih pobočjih tudi zaradi sonca v preteklih dneh, čeprav ga je bilo malo. Skorja je nastala tudi v nižjih legah sredogorja zaradi ohladitve, ko je mokri sneg pomrznil. Veliko je zametov in opasti, vetru izpostavljene lege so precej spihane.

Predviden razvoj vremena
Danes bo pretežno oblačno in megleno, občasno bo rahlo snežilo. Suho bo v zahodnih Julijcih in zahodnih Karavankah. Temperatura bo pod ničlo, pihal bo šibak veter vzhodnih smeri. Jutri bo sprva delno jasno, čez dan se bo od juga oblačilo. Baza oblakov bo večinoma visoko nad vrhovi, le v Kamniško Savinjskih Alpah bo lahko nastal venec oblakov predvsem na nadmorskih višinah med 1300 in 1800 m. Pihal bo šibak severovzhodnik. V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno in suho vreme. Pihal bo šibak do zmeren severovzhodnik. Hladno bo, na 1500 m bo temperatura okoli -8 °C. V ponedeljek bo oblačno in megleno, občasno bo rahlo snežilo.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo le počasi sesedala in preobražala, sneg bo zaradi hladnega vremena ostal suh in mehak. Hladno vreme lahko oslabi povezanost snežne odeje. Na izpostavljenih mestih - zlasti na primorski strani gora bo pihal okrepljen veter vzhodnih smeri, ki bo prenašal nov rahel sneg in gradil nove klože. Nevarnost snežnih plazov bo nad okoli 1400 m ostala ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa večinoma ZMERNA 2. stopnje.

Naslednja objava: ponedeljek, 11. 1. 2021

Vir: ARSO


Snežne razmere 8.1.2021 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 8.1.2021 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 8.1.2021 Slika spletne kamere na Vojskem. Vir: http://www.tsk-idrija.si Snežne razmere 8.1.2021 Slika spletne kamere pri Domu na Mirni gori. Vir: http://www.mirnagora.si
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki