Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Komnu (1684 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 7.4.2021

Snežne razmere 7.4.2021

7.4.2021
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad okoli 1600 m večinoma ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1.stopnje. Nevarnejša so mesta z napihanim snegom, ki so predvsem na južnih strani grebenov in sedel. Tam lahko že pod manjšo obremenitvijo sprožite manjši plaz kložastega snega. Spihana mesta so trda in poledenela, zato je nevarnost zdrsa.

Snežne razmere
Včeraj je tudi gore dosegla mrzla polarna zračna masa s sneženjem. Količina padavin je bila precej različna, večinoma je zapadlo od 5 do 20 cm suhega in zelo rahlega snega. Najmanj snega je padlo na območju zahodnih Julijskih Alp. Precej več snega, tudi več kot 30 cm, je zapadlo v pasu od Trnovskega gozda do Snežnika s širšo okolico. Nov sneg je zaradi nizke temperature zraka rahel in sipek ter se je slabše sprijel s snežno podlago, a ga je razmeroma malo. Zapihal je okrepljen severni veter, ki na južnih pobočjih gradi nove zamete, klože ter opasti. Snežna odeja je večinoma stabilna, nevarnejša pa so predvsem območja z napihanim snegom. Spihana mesta so poledenela, zato je še vedno nevarno za zdrs.

Predviden razvoj vremena
Danes bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Sredi dneva in popoldne bodo nastale kratkotrajne snežne plohe, nekateri vrhovi bodo občasno v oblakih. Pihal bo zmeren do okrepljen severozahodnik. Temperatura na 1500 m bo okoli -6, na 2500 m pa okoli -15 °C. V četrtek bo sprva precej jasno, čez dan pa občasno zmerno oblačno. Severozahodni veter bo počasi slabel. Temperatura na 1500 m bo okoli -3, na 2500 m pa okoli -12 °C. V petek bo zmerno do pretežno oblačno, več jasnine bo ponekod v visokogorju, nekateri vrhovi bodo v oblačnosti. Zapihal bo zmeren jugozahodni veter. Topleje bo, na 1500 m bo sredi dneva okoli 0, na 2500 m pa okoli -4 °C.

Tendenca snežnih razmer
V naslednjih dneh bodo razmere v gorah zimske. Sveža snežna odeja bo zaradi mrzlega vremena ostala večinoma slabo preobražena, le na izrazitih prisojnih legah se bo nov sneg čez dan lahko nekoliko ojužil. Občasno okrepljen veter bo predvsem na izpostavljenih mestih še prenašal nov sneg. Nevarnost snežnih plazov bo nad nadmorsko višino okoli 1600 m ostala ZMERNA, 2. stopnje. Veliko bo tudi poledenil mest, zato bo še nevarno za zdrs.

Naslednja objava: petek, 9. 4. 2021

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki