Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se od Koče na Doliču (2151 m), vidi Triglav (2864 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 7.2.2020

Snežne razmere 7.2.2020

7.2.2020
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna južno orientirana pobočja, kjer lahko na mestih z napihanim snegom že pod manjšo obremenitvijo sprožite predvsem manjše kložaste plazove. Na mestih, kjer je novi sneg spihan, je velika NEVARNOST ZDRSOV na poledeneli podlagi.

Snežne razmere
V sredo je pihal močan severni veter, ki je v četrtek oslabel. Veter je prenašal sneg in na južnih straneh grebenov in sedel gradil opasti in zamete, marsikje je zaradi vetra nastala skorja. Na izpostavljenih legah je veter spihal sneg vse do trde podlage, veliko je tudi poledenelih površin, ki se zaradi nižjih temperatur nahajajo tudi v sredogorju.

Predviden razvoj vremena
Danes in jutri bo pretežno jasno, le na Pohorju bo danes in jutri zjutraj ter dopoldne več oblačnosti. Danes bo še pihal šibak, v visokogorju tudi zmeren veter severnih smeri. Jutri bo zapihal šibak jugozahodnik, ki se bo popoldne nekoliko okrepil. Sredi dneva bo na 1500 m okoli 2, na 2500 m pa okoli -2 °C. V nedeljo se bo rahlo pooblačilo, vendar bodo vrhovi večinoma še brez oblačnosti. Proti večeru bo v predgorju Julijcev in v južnih Julijcih pooblačilo. Sprva bo pihal šibak, popoldne pa zmeren do močan zahodni do jugozahodni veter Na 1500 m bo od -2 do 2, na 2500 m pa okoli -3 °C. V ponedeljek bo oblačno in megleno s padavinami, ki jih bo manj v vzhodnih gorstvih. Meja sneženja se bo dvignila do nadmorske višine okoli 1500 m, na območju vzhodnih Julijcev pa bo snežilo tudi nižje. Predvidoma bo zapadlo od 5 do 20 cm snega. Pihal bo močan jugozahodni veter. Na 1500 m bo okoli 1, na 2500 m pa okoli -3 °C.

Tendenca snežnih razmer
Zaradi vpliva sonca in višje temperature, se bo snežna odeja zlasti na prisojnih legah začela hitreje preobražati. Na soncu najbolj izpostavljenih lokacijah se bo sneg čez dan ojužil, ponoči pa pomrznil. Ta proces bo izrazitejši pod nadmorsko višino okoli 2000 m. V ponedeljek bodo zaradi močnega vetra in sneženja na severnih in zahodnih straneh grebenov in sedel znova nastajali zameti in klože. Pod 1800 m se bo sneg, zaradi višje temperature bolje sprijel s podlago, višje pa se bo nevarnost snežnih plazov povečala.

Naslednja objava: ponedeljek, 10. 2. 2020

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki