Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se od Doma v Tamarju (1108 m), vidi Razor (2601 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 7.10.2021

Snežne razmere 7.10.2021

7.10.2021
Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: ugodne razmere
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je MAJHNA, 1. stopnje.

Snežne razmere
V gorah je snežilo do nadmorske višine okoli 1400 m. Največ snega je zapadlo v visokogorju Julijskih Alp, do okoli 40 cm, na nadmorski višini 1500 m pa ga je, tudi drugod, do okoli 10 cm. Močan severni veter je sneg precej spihal. Zameti so nastali na južnih straneh grebenov in sedel, vetru izpostavljene lege so povsem spihane. Sneg je mehak, nad okoli 2000 m suh, nižje moker. Ledišče je trenutno na nadmorski višini okoli 2000 m.

Predviden razvoj vremena
V gorah bo danes oblačno, vrhovi bodo pogosto v oblakih, nižje baze pričakujemo v vzhodnem in deloma osrednjem delu naših gora. Občasno bodo še padavine, ki bodo pogostejše v vzhodnem delu naših gora. Meja sneženja bo med 1500 in 2000 m. Pihal bo močan severni veter. Tudi jutri bo sprva oblačno in ponekod megleno, predvsem zjutraj bodo ponekod še manjše padavine. Popoldne se bo oblačnost počasi začela trgati, bolj v zahodnem delu naših gora. Veter bo nekoliko oslabel. V soboto in nedeljo bo sončno, v nedeljo popoldne pa se bo od vzhoda nekoliko pooblačilo. Še bo pihal zmeren severovzhodnik, večjih temperaturnih sprememb ne bo.

Tendenca snežnih razmer
V sredogorju se bo sneg talil in kopnel, v visokogorju pa se bo sesedel, zaradi nizke temperature bo predvidoma ostal dlje časa. Ob sončnem vremenu ga bo nekaj skopnelo na prisojnih pobočjih, v osojah pa bo ostal, ob dnevnem taljenju in nočnem zmrzovanju bo površina vse bolj poledenela in trda. V visokogorju so razmere trenutno zimske in bodo še kar nekaj časa ostale, saj ni videti, da bi se kaj dosti segrelo v prihodnjih desetih dneh. Zato ob obisku visokogorja priporočamo previdnost in ustrezno opremo. Postopno se bo povečala nevarnost zdrsov predvsem v senčnih legah visokogorja. TO JE IZREDNO PLAZOVNO POROČILO. Z REDNIMI BOMO PRIČELI PREDVIDMOMA 15. NOVEMBRA OZ. GLEDE NA SNEŽNE RAZMERE V GORAH, PO POTREBI PA TUDI PREJ.

Naslednja objava: nedelja, 10. 10. 2021

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki