Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje izvira reka Drava?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 6.5.2022

Snežne razmere 6.5.2022

6.5.2022
Splošna stopnja nevarnosti - petek, 6. 5. 2022
Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: moker sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je povsod MAJHNA, 1. stopnje. V primeru sončnega vremena se čez dan zaradi dnevnega segrevanja poveča. Snežna odeja je večinoma dobro povezana in stabilna. Nekaj več previdnosti je potrebno v visokogorju, kjer se snežna odeja zadnjega sneženja še ni povsem predelala. Pod večjo obremenitvijo lahko sprožite kakšen manjši kložast snežni plaz. Na strmih s soncem obsijanih pobočjih pa so možni manjši snežni plazovi mokrega snega. Prav tako so v višjih predelih še zimske razmere. Ob bolj jasnih nočeh sneg pomrzne, zato je predvsem zjutraj nevarnost zdrsa.

Snežne razmere
V sredo in četrtek je bilo razmeroma toplo in predvsem v sredo tudi sončno. vrhnja plast snega se je v visokogorju še nekoliko sesedla in ozrnila, ponoči je v visokogorju tudi pomrznila. Danes ni bilo večje količine padavin, zato je novega snega do tega trenutka malo in ne vpliva na snežne in plazovne razmere. Sneg je večinoma kar dobro preobražen in uležan.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno in megleno z občasnimi padavinami, predvidoma ne bo večje količine. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 2100 m. Pihal bo vzhodni veter. V soboto bo večinoma oblačno in ponekod megleno. Še se bodo pojavljale krajevne padavine, deloma plohe. Meja sneženja bo na okoli 2200 m. Pihal bo šibak veter vzhodnih smeri. V nedeljo bo spremenljivo oblačno s krajšimi sončnimi obdobji. Pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte. Še bo prevladoval vzhodni veter. Tudi v ponedeljek bodo še posamezne popoldanske plohe ali nevihte.

Tendenca snežnih razmer
Snežne razmere se ne bodo kaj dosti spreminjale. Od nedelje dalje bo sonce spet povečalo vpliv na stanje snežne odeje. Možni bodo manjši plazovi ali osipi južnega snega. Zjutraj bo v visokogorju nevarnost zdrsa. Naslednji plazovni bilten bomo objavili v ponedeljek, 9.5.2022.

Naslednja objava: ponedeljek, 9. 5. 2022

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki