Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Komnu (1684 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 6.4.2021

Snežne razmere 6.4.2021

6.4.2021
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: nov sneg, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno še večinoma MAJHNA, 1. stopnje, a se bo čez dan zaradi novega ter napihanega snega povečala in bo nad okoli 1500 m ZMERNA, 2. stopnje. Nevarnejša bodo strmejša pobočja, kjer je še prisotna stara snežna odeja, predvsem mesta z napihanim snegom, ki bodo predvsem na južnih strani grebenov in sedel. Tam lahko že pod manjšo obremenitvijo sprožite manjši plaz kložastega snega. V strmih grapah in v žlebovih se bodo lahko pojavljali manjši osipi rahlega in suhega snega. Spihana mesta so trda in poledenela, zato je nevarnost zdrsa.

Snežne razmere
V preteklih dneh je bilo v gorah razmeroma hladno, snežna odeja je tudi v globino pomrznila. Danes nas je dosegla polarna fronta, od zgodnjega jutra sneži, zapadlo je od 5 do 20 cm snega, največ na območju vzhodnik Karavank in na Pohorju. Vmes je ponekod padala tudi sodra in babje pšeno. Nov sneg je zaradi nizke temperature zraka rahel in sipek ter se je slabše sprijel s snežno podlago, a ga je razmeroma malo. Zapihal je okrepljen severni veter, ki na južnih pobočjih gradi nove zamete, klože ter opasti. Snežna odeja je večinoma stabilna, nevarnejša pa so predvsem območja z napihanim snegom. Spihana mesta so poledenela, zato je še vedno nevarno za zdrs.

Predviden razvoj vremena
Sneženje bo tekom dopoldneva od severa postopno oslabelo in ponehalo, na jugu šele popoldne. Največ snega bo padlo v pasu od Trnovskega gozda do Snežnika, krajevno tudi več kot 30 cm. V severnih gorstvih bo skupna količina snega bistveno manjša, večinoma od 10 do 20 cm. Pihal bo okrepljen severni veter, ki bo gradil zamete. Pozno dopoldne ali okoli poldneva bodo padavine ponehale, delno se bo zjasnilo, nastajale bodo snežne plohe.Temperatura na 1500 m bo okoli -8, na 2500 m pa okoli -14 °C. V sredo bo sprva precej jasno, čez dan pa delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, nastale bodo kratkotrajne snežne plohe, nekateri vrhovi bodo občasno v oblakih. Pihal bo zmeren do okrepljen severozahodnik. Temperatura na 1500 m bo okoli -6, na 2500 m pa okoli -15 °C. V četrtek bo delno jasno, predvsem na severu bo občasno povečana srednja oblačnost. Predvsem zjutraj bo pihal okrepljen severozahodnik. Nekoliko topleje bo. Sredi dneva bo na 1500 m okoli -3, na 2500 m pa okoli -11 °C.

Tendenca snežnih razmer
V naslednjih dneh bodo razmere v gorah zimske. Sveža snežna odeja bo zaradi mrzlega vremena ostala večinoma slabo preobražena, le na izrazitih prisojnih legah se bo nov sneg čez dan nekoliko ojužil. Občasno okrepljen veter bo predvsem na izpostavljenih mestih še prenašal nov sneg. Nevarnost snežnih plazov bo nad nadmorsko višino okoli 1500 m ostala ZMERNA, 2. stopnje. Veliko bo tudi poledenil mest, zato bo še nevarno za zdrs.

Naslednja objava: sreda, 7. 4. 2021

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki