Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

6.12.2020 Snežne razmere 6.12.2020

Nevarnost je 4. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - VELIKA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg, moker sneg

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno v visokogorju Julijskih Alp ZNATNA, 3. stopnje in se bo čez dan povečala na VELIKO, 4. stopnjo. Zaradi obilice novega snega pričakujemo spontane srednje do velike snežne plazove mokrega, v višjih delih visokogorja tudi suhega snega. Ob sneženju piha tudi močan južni veter, ki gradi klože in opasti, zlasti so nevarna severna in zahodna pobočja, kjer se lahko spontano prožijo kložasti plazovi. Drugje in pod nadmorsko višino okoli 1800 m je nevarnost snežnih plazov ZMERNA, 2 stopnje. Predvsem so nevarna strma travnata pobočja, kjer se lahko zaradi razmočene snežne odeje spontano sprožijo plazovi mokrega snega.

Snežne razmere
V visokogorju od petka zvečer obilno sneži. Meja sneženja se je v noči na nedeljo prehodno dvignila do nadmorske višine okoli 2000 m. V visokogorju zahodnih Julijskih Alp je zapadlo do 1,5 m snega, drugje v visokogorju Julijcev pa okoli 1 m. Precej manj snega je padlo v visokogorju Kamniško-Savinjskih Alp, le okoli 30 cm, v vzhodnih Karavankah pa padavin skorajda ni bilo. Snežilo je ob močnem južnem vetru, ki je v sunkih na izpostavljenih mestih presegal hitrost 100 km/h. Veter je na severnih in zahodnih pobočjih gradil klože in opasti. Snežna odeja je v višjem delu visokogorja rahla in se globoko predira, zaradi močnega vetra pa je na izpostavljenih mestih zelo neenakomerno razporejena. Pod nadmorsko višino okoli 2000 m je snežna odeja precej vlažna. Kopičenje snežne odeje je bilo neugodno (nad plastjo suhega snega je zapadla večja količina mokrega), zato so tudi tam možni spontani plazovi mokrega snega. V sredogorju sneg zaradi izrazite odjuge hitro kopni.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno in megleno s padavinami, ki bodo najmočnejše v Julijskih Alpah. Meja sneženja bo nekoliko spustila in bo na okoli 1500 m, le v gornjesavski dolini nekoliko niže, proti večeru se bo meja sneženja še spuščala. Pričakujemo, da bo nad okoli 1800 m v Julijskih Alpah zapadlo okoli 1 m novega snega, proti vzhodu pa bo količina padavin precej manjša. V Kamniško-Savinjskih Alpah bo predvidoma padlo okrog 30 cm snega. Pihal bo okrepljen južni do jugovzhodni veter. Temperatura na 1500 m bo okoli 3, na 2500 m pa -2 °C. V ponedeljek bo v večjem delu naših gora oblačno in megleno z občasnimi krajevnimi padavinami, ki bodo pogostejše v Julijskih Alpah ter zahodnih in osrednjih Karavankah kot drugod. V vzhodnih Karavankah in na Pohorju bodo vmes lahko tudi krajša obdobja sončnega vremena. Meja sneženja bo med 700 in 900 m nad morjem. Dodatno bo zapadlo od 5 do 15, krajevno do okoli 25 cm novega snega. Pihal bo zmeren jugozahodnik. Temperatura na 1500 m bo okoli -1, na 2500 m pa -7 °C. V torek bo najverjetneje ponovno obilno snežilo, meja sneženja se bo ponekod spustila vse do alpskih dolin. Ponovno bo predvidoma največ snega zapadlo v Julijskih Alpah. Pihal bo zmeren do močan veter južnih smeri.

Tendenca snežnih razmer
Nevarnost snežnih plazov bo v ponedeljek zjutraj v visokogorju Julijcev VELIKA, 4. stopnje, čez dan pa se bo zaradi ohladitve nekoliko zmanjšala. Ob morebitnih novih obilnih snežnih padavinah v torek pa se bo ponovno POVEČALA. Zaradi nestabilne in globoke snežne odeje za nekaj časa odsvetujemo obisk visokogorja.

Naslednja objava: torek, 8. 12. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 6.12.2020 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.vogel.si Snežne razmere 6.12.2020 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki