Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

6.1.2021 Snežne razmere 6.1.2021

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, šibke plasti, nov sneg

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1400 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem so nevarna strmejša pobočja in mesta z napihanim snegom ter grape, kjer se je sneg akumuliral. Tam lahko se lahko že ob majhni obremenitvi s strmih pobočij prožijo posamezni plazovi novega, nesprijetega snega, pa tudi kložasti plazovi. V visokogorju, kjer je snežilo na trdo podlago, se bodo danes lahko spontano prožili posamezni plazovi suhega in nesprijetega snega.

Snežne razmere
Po manjši otoplitvi in delni razjasnitvi v začetku tedna se je sneg zlasti pod nadmorsko višino okoli 1600 m začel preobražati in sesedati. Višje vpliv toplejšega vremena ni segel, tam so bile razmere podobne kakor v preteklih dneh. V gorah se postopno ohlaja, vlažen sneg je tudi v sredogorju začel zmrzovati. Včeraj zvečer in danes ponoči je ponovno snežilo. Zapadlo je večinoma od 10 do 25 cm suhega snega. Ničta izoterma se je spustila pod nadmorsko višino okoli 700 m. Ob sneženju je pihal tudi šibak do zmeren veter jugozahodne do jugovzhodne smeri, ki je na izpostavljenih mestih prenašal sneg in na severnih straneh pobočij gradil snežne nanose. Nov sneg je prekril starejše napoke in klože, zato je plazovno nevarnost težko prepoznati. Nad nadmorsko višino okoli 1400 m je še vedno precej nesprijetega snega, zlasti to velja za visokogorje. Veliko je zametov in klož, vetru izpostavljene lege so močno spihane. V snežni odeji so prisotne šibke plasti. Nižje pa so razmere zaradi ohladitve ugodnejše, a še vedno je snežna odeja predvsem na strmih travnatih pobočjih lahko labilna.

Predviden razvoj vremena
Danes bo pretežno oblačno in megleno z občasnimi snežnimi plohami. Zapade lahko od 5 do 10 cm suhega snega. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodni veter. Temperatura na 1500 m bo -5, na 2500 m pa -11°C. V četrtek bo delno jasno, v Notranjskih hribih in ob pobočjih južnih Julijcev pa pretežno oblačno ali megleno. Pihal bo šibak veter zahodnih smeri. Temperatura na 1500 m bo -5, na 2500 m pa -12°C. V petek se bo pooblačilo, ponekod bo tudi megleno. Začelo bo rahlo snežiti, manj padavin bo v Zahodnih Julijcih. Zapihal bo šibak do zmeren veter vzhodni smeri. Ničta izoterma bo pod nadmorsko višino 600 m. V soboto se bo razjasnilo, v nedeljo pa bo oblačnost naraščala. Vzhodni veter se bo nekoliko okrepil. Mrzlo bo. Temperatura bo okoli -10 °C.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo le počasi sesedala in preobražala, sneg bo zaradi hladnega vremena ostal suh in mehak. Hladno vreme lahko oslabi povezanost snežne odeje. Na izpostavljenih mestih - zlasti na primorski strani gora bo pihal okrepljen veter vzhodnih smeri, ki bo prenašal nov rahel sneg in gradil nove klože. Nevarnost snežnih plazov po tako nad okoli 1500 m ostala ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA 2. stopnje.

Naslednja objava: petek, 8. 1. 2021

Vir: ARSO


Snežne razmere 6.1.2021 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 6.1.2021 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.vogel.si Snežne razmere 6.1.2021 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 6.1.2021 Slika spletne kamere pri Domu na Mirni gori. Vir: http://www.mirnagora.si
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki