Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Komnu (1684 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 5.2.2021

Snežne razmere 5.2.2021

5.2.2021
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: moker sneg, šibke plasti

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1500 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa večinoma ZMERNA, 2. stopnje. Nevarna so zlasti strma travnata pobočja in grape, kjer se lahko spontano prožijo plazovi mokrega snega in zdrsni plazovi. Nad gozdno mejo so v snežni odeji prisotne šibke plasti, tam lahko že ob manjši obremenitvi sprožite plaz kložastega snega. V višjih delih visokogorja so tudi predeli napihanega suhega snega, ki je slabo sprijet s podlago.

Snežne razmere
V zadnjih dneh je tudi večji del gora pod vplivom odjuge. V hribih občasno tudi rahlo dežuje, v visokogorju pa je v četrtek zapadlo nekaj centimetrov snega, ki ga je prenašal močan zahodni veter. Ničta izoterma je na okoli 2000 m. Pod gozdno mejo sneg tudi ponoči ostaja moker in se hitreje poseda ter tudi tali, malo višje pa zaradi vpliva sonca, oblačnosti in nočnega ohlajanja snežna odeja čez dan postane mokra, ponoči pa pomrzne. Krepi se skorja, vetru izpostavljena mesta pa so tudi spihana in marsikje poledenela. V visokogorju je snežna odeja bolj suha, a se tudi tam zaradi vpliva sonca na prisojnih legah sneg omehča in ojuži. Snežna odeja je zaradi vpliva vetra in sonca skorjasta in krajevno zelo različna.

Predviden razvoj vremena
Danes bo v visokogorju nad okoli 2200 m delno jasno, nekaj jasnine bo tudi v vzhodnih Karavankah in na Pohorju. Drugod bo oblačno in megleno. Predvsem v zahodnih in južnih gorstvih bo občasno rosilo ali rahlo deževalo. Pihal bo zmeren zahodni do jugozahodni veter. Temperatura na 1500 m bo okoli 3, na 2500 m pa okoli 0 °C. V soboto bo v visokogorju nad okoli 1900 m ter v vzhodnih Karavankah in na Pohorju delno jasno. Drugod bo oblačno in megleno. Na južnih obronkih Julijcev in v Notranjskih hribih bo občasno rosilo ali rahlo deževalo. Pihal bo zmeren do močan jugozahodni veter. Temperatura na 1500 m bo okoli 4, na 2500 m pa okoli 1 °C. V nedeljo bo oblačno in megleno. Padavine se bodo že zjutraj pojavljale na območju Julijskih Alp in se do popoldneva razširile na večino gorstev. Meja sneženja bo sprva na nadmorski višini okoli 2100 m, popoldne pa se bo začela spuščati. Pihal bo močan veter južnih smeri. Na 1500 m bo okoli 4, na 2500 m pa okoli -2 °C. V ponedeljek bo še ostalo spremenljivo z občasnimi padavinami, meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1000 m, na severu tudi nižje. Veter bo oslabel. Na 1500 m bo okoli -1, na 2500 m pa okoli -7 °C.

Tendenca snežnih razmer
Snežne razmere se bodo zaradi nadaljevanja odjuge še spreminjale. Pod nadmorsko višino okoli 2000 m se bodo pojavljali spontani snežni plazovi mokrega snega in zdrsni plazovi. Nevarne razmere pričakujemo zlasti v nedeljo, ko bo ob visoki meji sneženja obilneje deževalo. Prožijo se lahko srednji do veliki plazovi mokrega snega, pride lahko tudi do porušitev nekaterih opasti. Večji snežni plazovi lahko dosežejo tudi alpske doline. V višjih delih visokogorja bo snežilo, zapade lahko od 30 do 60 cm snega, ki ga bo prenašal močan južni veter. Nevarnost proženja snežnih plazov se bo tako povsod POVEČALA in bo na območju Julijskih Alp in zahodnih Karavank VELIKA, 4. stopnje, na območju Kamniško-Savinjskih Alp in vzhodnih Karavank pa ZMERNA 3. stopnje. V ponedeljek se bo nevarnost proženja snežnih plazov predvideno zmanjšala.

Naslednja objava: ponedeljek, 8. 2. 2021

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki