Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

5.1.2021 Snežne razmere 5.1.2021

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, šibke plasti, nov sneg

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je predvsem v visokogorju Julijskih Alp nad nadmorsko višino okoli 1300 m VELIKA, 4. stopnje, nižje ter drugod v naših gorah nad okoli 1500 m pa ZNATNA, 3. stopnje. Predvsem so nevarna strmejša pobočja in mesta z napihanim snegom ter grape, kjer se je sneg akumuliral. Tam lahko se lahko s strmih pobočij prožijo posamezni srednje veliki in veliki plazovi novega, nesprijetega snega, pa tudi kložasti plazovi. Plaz lahko sprožite tudi ob majhni obremenitvi snežne odeje že na srednje strmih pobočjih z napihanim snegom.

Snežne razmere
Po obilnem sneženju je v nedeljo prevladovalo suho vreme. Zaradi labilne snežne odeje so se pojavljali številni plazovi suhega, pod nadmorsko višino okoli 1400 m pa tudi mokrega snega. Nična izoterma je bila na nadmorski višini okoli 1400 m. Pod to višino se je nov sneg ojužil, na strmih travnatih pobočjih so se pojavljali talni zdrsni plazovi. Nad 1500 m se snežna odeja ni bistveno spreminjala. Sneg je mehak in rahel, pod njim je tudi še slabo preobražena in večinoma mehka snežna odeja. Veliko je zametov in klož, vetru izpostavljene lege so močno spihane. Danes se je nekoliko ohladilo, snežna odeja je do namorske višine okoli 1100 m pomrznila. Ponovno je začelo rahlo snežiti.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno in megleno, občasno bo rahlo snežilo. Večinoma bo zapadlo od 5 do 10 cm suhega snega. Pihal bo šibak južni do jugovzhodni veter. Temperatura na 1500 m bo -4, na 2500 m pa -9°C. V torek bo pretežno oblačno in ponekod tudi megleno, sredi dneva je možen kakšen sončni žarek. Pihal bo večinoma šibak južni do jugozahodni veter. Ničta izoterma bo na nadmorski višini okoli 1000 m. V noči na sredo bo ponovno snežilo. Predvidoma bo zapadlo okoli 10 cm snega. V visokogorju bo pihal zmeren veter južnih smeri, nižje pa bo veter razmeroma šibak. Tudi v sredo čez dan bo še večinoma oblačno in megleno z občasnimi snežnimi plohami. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik. Še nekoliko se bo ohladilo na 1500 m bo okoli -5, na 2500 m pa okoli -12 °C. V četrtek in petek bo brez padavin, oblačnost se bo trgala. Hladno bo.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo le počasi sesedala in preobražala, sneg bo ostal suh in mehak. Krajevno se lahko zaradi novega snega nevarnost proženja snežnih plazov poveča. Močnejšega vetra ne bo, na vzhodnih in severnih straneh grebenov in sedel bodo predvsem v visokogorju nastajali manjši zameti. Nevarnost snežnih plazov se bo le počasi zmanjševala. Razmere v gorah so zahtevne in nevarne.

Naslednja objava: petek, 8. 1. 2021

Vir: ARSO


Snežne razmere 5.1.2021 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 5.1.2021 Slika spletne kamere na Uskovnici. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 5.1.2021 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 5.1.2021 Slika spletne kamere pri domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki