Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje izvira reka Drava?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 4.5.2022

Snežne razmere 4.5.2022

4.5.2022
Splošna stopnja nevarnosti - sreda, 4. 5. 2022
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: moker sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je povsod MAJHNA, 1. stopnje in se čez dan zaradi dnevnega segrevanja poveča. Snežna odeja je večinoma dobro povezana in stabilna. Nekaj več previdnosti je potrebno v visokogorju, kjer se snežna odeja zadnjega sneženja še ni povsem predelala. Pod večjo obremenitvijo lahko sprožite kakšen manjši kložast snežni plaz. Na strmih s soncem obsijanih pobočjih pa so možni manjši snežni plazovi mokrega snega. Prav tako so v višjih predelih še zimske razmere, vetru izpostavljene in senčne lege so predvsem zjutraj in deloma dopoldne nevarne za zdrs.

Snežne razmere
Sneg, ki je zapadel v visokogorju v preteklih dneh, se je hitro sesedel in talil. Nižje je predvsem v senčnih legah stara in preobražena snežna odeja, nad okoli 2000 m pa je na tej podlagi nekaj novejšega snega. Čez dan se sneg ojuži, ponoči pomrzne in zato je zjutraj trd in poledenel, novejši pa skorjast. V sredogorju leži snežna odeja le še v senčnih legah.

Predviden razvoj vremena
Danes bo sprva pretežno jasno. Čez dan bo nastajala kopasta oblačnost, popoldne pa krajevne plohe, lahko tudi kakšna nevihta. Pihal bo šibak jugozahodnik. Jutri bo vreme podobno, le popoldanske plohe bodo malo verjetne. Ničta izoterma bo na nadmorski višini okoli 2500 m. V petek bo oblačno in megleno z občasnimi padavinami, ki se bodo začele pojavljati nekje sredi dopoldneva. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 2000 m. Pihal bo vzhodni veter.

Tendenca snežnih razmer
Snežne razmere bodo danes in jutri ostale podobne, le sneg se bo zaradi višjih temperatur še nekoliko bolj zmehčal, novejši pa hitreje talil. Možni bodo manjši plazovi ali osipi južnega snega. Zjutraj bo v visokogorju nevarnost zdrsa. Naslednji plazovni bilten bomo objavili v petek, 6.5.2022.

Naslednja objava: petek, 6. 5. 2022

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki