Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

4.5.2020 Snežne razmere 4.5.2020

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: ugodne razmere, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je sprva povsod MAJHNA. Čez dan pa se na prisojnih legah, nad nadmorsko višino okoli 1900 m, poveča in je ZMERNA, 2. stopnje. Pod nadmorsko višino okoli 1900 m je novega snega malo, zato je tam nevarnost večinoma MAJHNA.

Snežne razmere
V petek in v soboto so se pojavljale plohe, meja sneženja je bila večinoma nad 1800 m, le občasno je snežilo tudi nižje. V visokogorju je zapadlo od 5 do 30 cm snega. Največ padavin je bilo v zahodnih Julijskih Alpah. V nedeljo je bilo suho, vetrovno in deloma sončno vreme. Zaradi razmeroma hladnega vremena je sneg v senčnih legah ostal suh, na soncu izpostavljenih legah pa se je čez dan ojužil in kopnel. Nastala je skorja. V nedeljo zjutraj je pihal okrepljen severni veter, ki je ponekod gradil zamete in klože. Snežna odeja je danes ponoči pomrznila, zato je večja nevarnost zdrsov.

Predviden razvoj vremena
Danes bo pretežno jasno, čez dan se bo od severa oblačnost povečala, višji vrhovi bodo popoldne lahko občasno v oblakih. Pihal bo šibak veter zahodnih smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli 7, na 2500 m pa okoli 0 °C. V torek bo pretežno oblačno, vrhovi bodo v oblakih. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo občasno manjše padavine. Meja sneženja bo med 1700 in 2000 m nadmorske višine. Pihal bo šibak do zmeren severozahodnik. Temperatura na 1500 m bo v vzhodnem delu naših gora okoli 4, drugod do 8, na 2500 m pa bo okoli 1 °C. V sredo zjutraj se bo razjasnilo. Zapihal bo severni veter, ohladilo se bo. Čez dan pa bo spet topleje. Sredi dneva bo na 1500 m okoli 7, na 2500 m pa okoli -1 °C. V četrtek in petek se bo nadaljevalo suho in precej sončno vreme. Segrelo se bo. Ničta izoterma bo nad našimi najvišjimi vrhovi.

Tendenca snežnih razmer
Sneg se bo danes čez dan ojužil, le na soncu najbolj izpostavljenih legah. V visokogorju bo nov sneg marsikje ostal suh. Jutri se bo nekoliko otoplilo, zato bo čez dan nevarnost snežnih plazov ZMERNA, 2. stopnje. Novega snega bo malo, ponekod le kakšen centimeter, zato ta ne bo bistveno vplival na snežne razmere. V sredo bo sneg zjutraj povsod pomrznil, čez dan pa se bo ob sončnem vremenu na izrazitih prisojah znova povečala nevarnost snežnih plazov. V četrtek in v petek bodo ob otoplitvi tipične pomladanske razmere. Še vedno bo predvsem zjutraj in dopoldne sneg pomrznil, zato bo večja nevarnost zdrsov.

Naslednja objava: petek, 8. 5. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 4.5.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 4.5.2020 Slika spletne kamere s pogledom na Begunjščico. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 4.5.2020 Slika spletne kamere na Kokrskem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 4.5.2020 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.slonet.eu/test/grohot.jpg
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki