Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

3.4.2020 Snežne razmere 3.4.2020

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1700 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Snežni plaz lahko sprožite ob večji obremenitvi snežne odeje na strmejših pobočjih z napihanim snegom. Zaradi otoplitve se čez dan na prisojnih legah poveča nevarnost plazov mokrega snega. Na vetru izpostavljenih legah je nevarnost zdrsov na stari in poledeneli snežni odeji. Nižje je zaradi majhne količine snega nevarnost majhna.

Snežne razmere
Zaradi sončnega in hladnega vremena se je snežna odeja postopoma preobražala, zlasti na prisojnih legah je bil ta proces v torek že hitrejši. Sneg se je zlasti pod 2000 m ojužil in v sredogorju tudi talil, nastala je skorja. V visokogorju je zlasti v bolj senčnih legah sneg ostal suh. Sneg preteklega poslabšanja je marsikje spihan do stare, trde podlage. Napihan sneg je večinoma na južnih in zahodnih pobočjih. Vetru in soncu izpostavljene lege so trde in deloma poledenele.

Predviden razvoj vremena
Danes bo dopoldne pretežno jasno, popoldne pa se bo oblačnost povečala in nekateri vrhovi bodo občasno tudi v oblakih. Pihal bo šibak veter severne do jugovzhodne smeri. Temperatura na 1500 m bo od 1 do 4, na 2500 m pa okoli -6 °C. Jutri bo spremenljivo oblačno, več sonca bo dopoldne. Popoldne bodo nekateri vrhovi občasno tudi v oblakih. Pihal bo šibak do zmeren severni do severovzhodni veter. Temperatura na 1500 m bo od -1 do 2, na 2500 m pa okoli -7 °C, popoldne se bo za nekaj stopinj segrelo. V nedeljo bo sprva precej sončno, le na Pohorju in v vzhodnih Karavankah bo tudi zjutraj in dopoldne nekaj nizke oblačnosti. Popoldne bo deloma sončno, nastalo bo nekaj spremenljive kopaste oblačnosti. Pihal bo šibak do zmeren vzhodni veter, ki bo popoldne slabel. Na 1500 m bo sredi dneva od 1 do 5, na 2500 m pa okoli -2 °C. V ponedeljek in torek bo sončno in topleje, ledišče se bo dvignilo nad 2500 m.

Tendenca snežnih razmer
Od sobote dalje se bo zaradi nekoliko toplejše zračne mase in ob sončnem vremenu snežna odeja na prisojnih legah čez dan ojužila in ponoči pomrznila. Nastajala bo skorja. Predvsem v sredogorju se bo snežna odeja tudi talila. V senci se bo sneg le počasi preobražal. Zlasti zjutraj in zgodaj dopoldne bo na spihanih mestih nevarnost zdrsov. Hitrejšo preobrazbo snežne odeje pričakujemo v začetku prihodnjega tedna, ko se bo otoplilo. Povečevale se bodo razlike med prisojnimi in osojnimi legami. Ob pomladanski situaciji bo zjutraj in del dopoldneva nevarnost snežnih plazov majhna, kasneje pa se bo povečala.

Naslednja objava: ponedeljek, 6. 4. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 3.4.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 3.4.2020 Slika spletne kamere na Črni prsti. Vir: http://s53mv.s5tech.net/ipcam Snežne razmere 3.4.2020 Slika spletne kamere na Kokrskem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 3.4.2020 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki