Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Komnu (1684 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 3.3.2021

Snežne razmere 3.3.2021

3.3.2021
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: moker sneg, polzeč sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je zjutraj in dopoldne MAJHNA, 1. stopnje, čez dan pa se zlasti na strmejših prisojnih pobočjih nad okoli 1500 m poveča in je ZMERNA, 2. stopnje. Na strmejših prisojnih pobočjih, grapah in žlebovih se čez dan sneg ojuži, zato lahko na takih mestih hitreje sprožite kakšno opast ali kložo. Večji spontani plazovi so malo verjetni, ne pa povsem izključeni. Bolj nevarna bodo strmejša travnata pobočja, kjer je predvsem sredi dneva in popoldne še možen pojav zdrsnih snežnih plazov. Zjutraj ter čez dan tudi ponekod v senčnih legah ter na grebenih so poledenele površine, zato je nevarno za zdrs.

Snežne razmere
Snežna odeja je zaradi dolgega suhega obdobja ter izrazitega dnevnega hoda temperature večinoma dobro preobražena in stabilna. Nočno ohlajanje in izredno suh zrak v višinah sta povzročila, da je snežna odeja zelo trda in ponekod tudi ledena. Čez dan se bo na strmejših prisojnih legah snežna odeja zmehčala in krajevno nekoliko labilizira, v bolj senčnih legah in na bolj položnih naklonih pa bo snežna odeja ostala trda in pomrznjena. Predvsem v senčnih legah visokogorja je snežna odeja skorjasta, prisotne so tudi stare klože, izjemoma je tudi nekaj starega rahlega snega. Vetru izpostavljena mesta so spihana in ponekod poledenela. Na prisojnih pobočjih bo sneg počasi še naprej kopnel.

Predviden razvoj vremena
Danes bo pretežno jasno, popoldne bo nekaj koprenaste oblačnosti. Vlažnost zraka bo izjemno nizka. Pihal bo šibak veter zahodnih smeri. Na 1500 m bo temperatura sredi dneva okoli 6, na 2500 m pa okoli 2 °C. V četrtek bo sprva precej jasno z nekaj koprenaste oblačnosti. Čez dan bodo začeli nastajati oblaki po grebenih zahodnih in južnih obronkov Julijskih Alp. Tudi drugje bo popoldne vedno več visoke koprenaste oblačnosti. Pihal bo sprva šibak veter zahodnih smeri, ki se bo popoldne krepil. Temperatura na 1500 m bo sredi dneva okoli 4, na 2500 m pa okoli -2 °C. V petek nas bo dosegel vpliv fronte. Večinoma bo pretežno oblačno in ponekod tudi megleno. Dopoldne se bodo krajevne padavine pojavljale predvsem v severni polovici Slovenije, popoldne pa se bodo okrepile in se pojavljale tudi drugod. Zapihal bo severovzhodni veter. Meja sneženja bo sprva na okoli 1200 m, zvečer in v noči na soboto pa se bo spustila do nekaterih nižin. Količina padavin je zaenkrat še negotova. Pričakujemo, da bo krajevno lahko zelo različna. Predvidoma bo zapadlo od 5 do 10 cm snega, ki ga bo severovzhodni veter hitro spihal v zamete.

Tendenca snežnih razmer
Tudi jutri se snežne in plazovne razmere ne bodo kaj dosti spreminjale. Sneg bo ostal večinoma trd in pomrznjen, čez dan se bo ojužil le na prisojnih legah in postal bolj labilen. Izjemoma bodo še možni manjši do srednje veliki plazovi mokrega snega. Nevarnost proženja plazov bo zjutraj in dopoldne ostala MAJHNA, 1. stopnje, sredi dneva in popoldne pa bo ZMERNA 2. stopnje. Še vedno pa bo velika nevarnost zdrsa. V petek se bodo razmere zaradi novega snega in vetra razmere začele spreminjati. Zaenkrat kaže, da se nevarnost proženja snežnih plazov, zaradi manjše količine novega snega, ne bo bistveno povečala. Predvsem pa bodo nevarnejša območja z napihanim snegom.

Naslednja objava: petek, 5. 3. 2021

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki