Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

4.2.2021 Snežne razmere 3.2.2021

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, polzeč sneg

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1700 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa večinoma ZMERNA, 2. stopnje. Nevarna so strma pobočja ter mesta z napihanim snegom na njih, pa tudi grape, kjer je akumuliran sneg. Tam lahko že ob manjši obremenitvi sprožite plaz kložastega snega, možni so tudi posamezni spontani plazovi, a večinoma manjših razsežnosti. Nižje so zaradi odjuge spet možni talni plazovi predvsem na strmih travnatih pobočjih.

Snežne razmere
V zadnjih dneh je bilo suho vreme. Že včeraj je v višinah dotekal toplejši zrak, danes je temperatura nad ničlo skoraj do najvišjih vrhov. Snežna odeja je zelo različna. Večinoma je skorjasta, skorja je nastala zaradi vetra, predvsem na prisojnih pobpčjih sredogorja pa tudi zaradi dnevnega taljenja in nočnega zmrzovanja. Nekaj pršiča je le v zatišnih legah visokogorja. Vetru izpostavljene lege so močno spihani in trde ter poledenele. Zaradi otoplitve postaja snežna odeja bolj mokra in ojužena, le v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 do 2000 m bo ta vpliv precej manjši.

Predviden razvoj vremena
Danes bo večinoma oblačno in megleno, ponekod v Julijcih in v predgorju bodo občasno rahle padavine, meja sneženja se bo dvigala in bo popoldne na okoli 1300 m. Padavin bo malo, vzhodneje pa nič. Čez dan se bo v vzhodnem delu naših gora nekoliko razjasnilo. Pihal bo močan jugozahodnik. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 2600 m, občasno tudi višje. Jutri bo v vzhodnem delu naših gora precej jasno, v Julijcih ter deloma tudi v zahodnih in osrednjih Karavankah ter Kamniških Alpah pa bo zmerno do pretežno oblačno in ponekod občasno megleno. Omembe vrednih padavin ne bo. Pihal bo zmeren, občasno ponekod še okrepljen veter zahodnih smeri. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 2500 m. V petek bo sprva oblačno in ponekod megleno, čez dan se bo predvsem na vzhodu delno zjasnilo. V zahodnih in južnih Julijcih ter v predgorju bodo občasno rahle padavine, meja sneženja bo na okoli 1700 m. Pihal bo zmeren do okrepljen jugozahodnik. V soboto še ne bo večje spremembe, v noči na nedeljo pa se bodo padavine na zahodu okrepile in se v nedeljo razširile proti vzhodu. Meja sneženja se bo lahko sprva še malo dvignila, nato pa spuščala.

Tendenca snežnih razmer
Snežne razmere se zaradi postopne odjuge spreminjajo. Na strmejših in prisojnih legah se bodo začeli pojavljali posamezni plazovi mokrega snega. Jutri in v petek se bo vpliv odjuge stopnjeval, predvsem v sredogorju se bodo pojavljali plazovi mokrega snega. Na strmih pobočjih se bodo prožili tudi zdrsni plazovi. Predvsem pod 2000 m se bo nevarnost proženja plazov POVEČALA. V visokogorju bo velik vpliv vetra, ki bo prenašal sneg na vzhodna pobočja. Grebeni bodo marsikje trdi ali poledeneli, zato bo nevarno za zdrs.

Naslednja objava: petek, 5. 2. 2021

Vir: ARSO


Snežne razmere 3.2.2021 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 3.2.2021 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 3.2.2021 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 3.2.2021 Slika spletne kamere na Vojskem. Vir: http://www.tsk-idrija.si
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki