Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Komnu (1684 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 31.3.2021

Snežne razmere 31.3.2021

31.3.2021
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad okoli 1700 m večinoma ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Na mestih z napihanim snegom lahko že ob manjši obremenitvi sprožite manjši plaz kložastega snega, verjetnost je večja od poznega dopoldneva do večera. Na strmih južnih pobočjih bodo zaradi razmeroma toplega in sončnega vremena sredi dneva in popoldne možni tudi posamezni manjši plazovi mokrega snega, lahko tudi talni. Na spihanih območjih ter na grebenih je predvsem zjutraj, v senčnih legah pa tudi čez dan, nevarnost zdrsa.

Snežne razmere
Ob toplem in sončnem vremenu se snežna odeja čez dan ojuži, ponoči pa pomrzne predvsem v visokogorju, nižje pa tudi na planotah in v mraziščih. Sneg je slabše osrenjen v senčnih legah visokogorja. Zjutraj in zgodaj dopoldne, v senci visokogorja pa večino dneva, je površina trda in ponekod poledenela. Še so klože in opasti.

Predviden razvoj vremena
Danes bopretežno jasno in toplo vreme. Ledišče bo na višini naših najvišjih vrhov. Veter bo šibak. Jutri bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo, baza oblakov bo nad vrhovi. Pihal bo šibak, popoldne ponekod zmeren severnik. Še bo precej toplo. V petek bo sprva sončno, sredi dneva in popoldne pa spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami, lahko bo tudi zagrmelo. Nekoliko se bo že ohladilo, ledišče se bo spustilo do nadmorske višine okoli 2300 m. Pihal bo večinoma šibak veter severnih smeri.

Tendenca snežnih razmer
Zaradi razmeroma visokih temperatur bo snežna odeja čez dan zmehčana, le v senčnih legah visokogorja bo povečini ostala pomrznjena. Ponoči bo sneg pomrznil predvsem v visokogorju ter na planotah in v mraziščih. Čez dan bo na strmih južnih pobočjih možen kakšen manjši plaz mokrega snega, lahko tudi talni, tudi opasti se bodo lahko rušile. Predvsem v senčnih legah je nekaj slabše preobraženih klož, ki so nastale ob sneženju prejšnji teden, starejše plasti snega pa so večinoma stabilne, saj je ta sneg dobro osrenjen.

Naslednja objava: petek, 2. 4. 2021

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki