Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

3.12.2020 Snežne razmere 3.12.2020

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg, moker sneg

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad gozdno mejo ZMERNA, 2. stopnje. Nevarna so napihana mesta, zlasti na strmi travnati podlagi in tam kjer je bila obstoječa snežna podlaga, kjer lahko sprožite manjše plazove kložastega snega. Predvsem v visokogorju Julijcev je ponekod snežilo na skromno trdno snežno podlago, na dovolj strmih pobočjih se lahko spontano sprožijo plazovi manjši do srednje veliki plazovi suhega snega. V visokogorju so vetru izpostavljena območja marsikje poledenela, zato je nevarno za zdrs.

Snežne razmere
V sredo in v noči na četrtek je snežilo, danes zjutraj so padavine večinoma že ponehale. Zapadlo je večinoma od 20 do 40 cm rahlega snega, na Pohorju in v vzhodnih hribovjih pa manj kot 15 cm snega. Snežna odeja precej enakomerno razporejena, nekaj manj snega je padlo le v vzhodnih Kamniško-Savinjskih Alpah in Karavankah. Ob sneženju je pihal zmeren, na izpostavljenih mestih tudi močan, vzhodni do jugovzhodni veter, ki je prenašal sneg in na zahodnih pobočjih gradil zamete, opasti in klože. Rahel sneg je veter ponekod spihal vse do podlage. Snežilo je večinoma na kopno podlago, le v visokogorju Julijcev je sneg padel na trdo, ponekod tudi poledenelo, tanko snežno podlago. Za kložasti snežni plaz so nevarnejša zahodna in severozahodna strma travnata pobočja in predeli, kjer je snežilo na snežno podlago. V visokogorju se lahko na dovolj strmih spontano sprožijo tudi plazovi suhega snega. Drugje v naših gorah je nevarnost snežnih plazov zaradi pomanjkanja snežne podlage majhna.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno in ponekod megleno. V vzhodnih Karavankah in na Pohorju bo občasno še rahlo snežilo. Veter bo šibak, spremenljive smeri, v visokogorju bo pihal jugozahodnik, ki bo le na izpostavljenih mestih zmeren. Predvsem v sredogorju se bo čez dan občutno segrelo. Popoldne bo temperatura na 1500 m bo okoli -2, na 2500 m pa -6 °C. V petek bo v hribih na vzhodu države sprva delno jasno. Drugod bo večinoma oblačno in ponekod megleno. Popoldne bo v zahodnih Julijcih začelo snežiti. Krepil se bo jugozahodni veter, ki bo v visokogorju popoldne že močan. Veter bo prenašal sneg in gradil zamete. Temperatura na 1500 m bo okoli -2, na 2500 m pa -5 °C. Zvečer se bo postopno otoplilo. V noči na soboto, v soboto in nedeljo bo zlasti v zahodnih Julijskih Alpah obilno snežilo, kjer bo predvidoma zapadlo tudi več kot 1 m novega snega. Vsota padavin bo proti vzhodu bistveno manjša. Nad nadmorsko višino okoli 2000 m bo vseskozi snežilo, v sredogorju pa bo sprva snežilo, v soboto bo sneg prehajal v dež, v nedeljo pa bo ob hladitvi znova pričelo snežiti. Padavine se bodo razširile tudi nad vzhodna gorstva. Možne bodo tudi nevihte. Pihal bo zmeren do močan veter južnih smeri, ki bo prenašal sneg in gradil zamete.

Tendenca snežnih razmer
Ob hladnem vremenu bo snežna odeja danes in jutri ostala razmeroma stabilna, nevarnost proženja kložastih snežnih plazov bo predvsem na zahodnih strmih travnatih pobočjih. Ob koncu tedna pa se bo zaradi obilnih snežnih padavin in šibke plasti tik nad tlemi predvsem na območju Julijskih Alp izrazito POVEČALA in bo najverjetneje sprva ZMERNA 3. stopnje, v nedeljo pa ob predvidenih količinah celo VELIKA 4. stopnje. Tudi v sredogorju bo zaradi otoplitve in prehoda v dež nevarnost proženja plazov mokrega snega. Manjša nevarnost proženja plazov bo v Kamniško-Savinjskih Alpah in vzhodnih Karavankah, a se bo v nedeljo najverjetneje tudi tam povečala.

Naslednja objava: ponedeljek, 7. 12. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 3.12.2020 Slika spletne kamere pri Domu na Mirni gori. Vir: http://www.mirnagora.si/ Snežne razmere 3.12.2020 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 3.12.2020 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si Snežne razmere 3.12.2020 Slika spletne kamere na smučišču Vogel. Vir: http://www.vogel.si
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki