Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

3.1.2021 Snežne razmere 3.1.2021

Nevarnost je 4. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - VELIKA.
Glavni problem: šibke plasti, nov sneg

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je predvsem v visokogorju Julijskih Alp nad nadmorsko višino okoli 1300 m VELIKA, 4. stopnje, nižje ter drugod v naših gorah nad okoli 1400 m pa ZNATNA, 3. stopnje. Predvsem so nevarna strmejša pobočja in mesta z napihanim snegom ter grape, kjer se je sneg akumuliral. Tam lahko se lahko s strmih pobočij prožijo posamezni srednje veliki in veliki plazovi novega, nesprijetega snega, pa tudi kložasti plazovi. Plaz lahko sprožite tudi ob majhni obremenitvi snežne odeje že na srednje strmih pobočjih z napihanim snegom.

Snežne razmere
V noči na nedeljo je na območju Julijcev in zahodnih ter osrednjih Karavank zapadlo od 30 do okoli 60 cm snega, odvisno od nadmorske višine in geografske lege. Ob sneženju je pihal okrepljen veter južne do jugozahodne smeri. V vzhodnem delu naših gora je novega snega od 10 do okoli 20 cm. Sneg je mehak in rahel, pod njim je tudi še slabo preobražena in večinoma mehka snežna odeja. Veliko je zametov in klož, vetru izpostavljene lege so močno spihane. Sneg je suh, pod okoli 1300 m pa moker.

Predviden razvoj vremena
Danes bo sprva oblačno in megleno, čez dan se bo v visokogorju oblačnost redčila, v sredogorju bo ostalo večinoa megleno. Pojavile se bodo posamezne snežne plohe. Pihal bo šibak jugozahodnik. Ničla je na nadmorski višini okoli 1200 m. Jutri bo večinoma oblačno in megleno, popoldne pa se bodo oblaki predvsem v visokogorju ter v zahodnih Julijcih redčili. Nastale bodo posamezne snežne plohe. Sprva bo pihal šibak južni do jugovzhodni veter, nato jugozahodnik. Ničla bo večinoma pod 1000 m nadmorske višine. V torek bo zmerno do pretežno oblačno, predvsem v sredogorju tudi megleno. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik. Še malo hladneje bo, tako da bo v gorah temperatura pod ničlo. V noči na sredo bo od juga prehodno snežilo, sneženje bo ponehalo v sredo zjutraj in čez dan bodo še posamezne snežne plohe. Predvidoma bo zapadlo od 10 do dobrih 20 cm snega.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo le počasi sesedala in preobražala, sneg bo ostal suh in mehak. Močnejšega vetra ne bo, na vzhodnih in severnih straneh grebenov in sedel bodo predvsem v visokogorju nastajali manjši zameti. Nevarnost snežnih plazov se bo le počasi zmanjševala. Razmere v gorah so zahtevne in nevarne.

Naslednja objava: sreda, 6. 1. 2021

Vir: ARSO


Snežne razmere 3.1.2021 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 3.1.2021 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.vogel.si Snežne razmere 3.1.2021 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 3.1.2021 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki