Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Kukovi špici (2427 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 30.4.2021

Snežne razmere 30.4.2021

30.4.2021
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: moker sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1600 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja je dobro povezana in na splošno stabilna, a se je zaradi otoplitve nižje zmehčala in ponekod premočila do tal. Pričakujemo, da se bo bodo zlasti na strmih pobočjih pojavljali posamezni manjši do srednje veliki plazovi mokrega snega. Večja nevarnost bo predvsem ob morebitnem sončnem vremenu na bolj osončenih pobočjih. V visokogorju so še klože, ki se lahkio na strmih pobočjih sprožijo ob večji obremenitvi snežne odeje. Ponekod v visokogorju je tudi nevarnost zdrsa.

Snežne razmere
Snežna odeja se je v preteklih dneh zaradi otoplitve visoko v gorah ojužila in zmehčala. Nižje se sneg tali, višje je povečini moker in vsaj malo zmehčan, kjer je snežna odeja nekoliko tanjša, ali pa je v snegu kakšna šibka plast, se pojavljajo razpoke na dovolj strmih pobočjih, ki kažejo na možnost proženja plazov mokrega snega, ko se bo dovolj segrelo in se bo plast snega premočila. Le po najvišjih vrhovih je danes še nekaj pomrznjenega snega in poledenelih mest.

Predviden razvoj vremena
Danes bo večinoma oblačno in ponekod megleno, več sonca bo občasno v vzhodnem delu naših gora. Pojavljale se bodo krajevne padavine, večinoma plohe, lahko bo tudi zagrmelo. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 2200 m. Pihal bo zmeren jugozahodnik. Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno, občasno bo več sonca v vzhodnem delu gora. Predvsem popoldne bodo nastale posamezne plohe, lahko tudi kakšna nevihta. Pihal bo zmeren jugozahodnik. Ledišče bo na višini najvišjih vrhov. Padavine se bodo zvečer okrepile in prehodno razširile proti vzhodu. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 2500 m, do nedelje zjutraj se bo spustila na okoli 1900 m. V nedeljo bo v gorah večinoma oblačno in megleno. Občasno bodo padavine, meja sneženja bo na nadmorski višini med 1600 in 1900 m, popoldne se bo počasi spuščala in v noči na ponedeljek se bo spustila na okoli 1000 m nad morjem. Veter se bo obračal v severozahodnik. V ponedeljek čez dan bodo padavine ponehale, oblaki se bodo trgali. Pihal bo vzhodni do severovzhodni veter.

Tendenca snežnih razmer
Ob vse toplejšem vremenu, vlažni zračni masi ter zaradi dežja se bo nevarnost proženja snežnih plazov jutri povečala in bo v nadmorskih višinah, kjer je še znatna snežna odeja, ZNATNA, 3. stopnje, pod okoli 1500 m bo večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja tudi ponoči ne bo pomrznila, sneg se bo ponekod premočil do tal ali do skritih šibkih plasti. Možni bodo številni manjši in posamezni srednje veliki spontani plazovi mokrega snega. Nevarna bodo predvsem strma pobočja vseh orientacij, kjer je snežna odeja slabše preobražena. Pričakujemo tudi rušitev opasti. V sredogorju se bo snežna odeja pospešeno talila. V nedeljo bo v visokogorju spet začelo snežiti, zato se bodo tam pojavljale nove klože, ob ohladitvi v noči na ponedeljek pa se bo sneg nekoliko stabiliziral.

Naslednja objava: ponedeljek, 3. 5. 2021

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki