Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

30.3.2020 Snežne razmere 30.3.2020

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: nov sneg, napihan sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov se je nad nadmorsko višino okoli 1700 m zaradi novega snega povečala in je v Julijskih Alpah ter v zahodnih in osrednjih Karavankah ZNATNA, 3. stopnje, drugod po naših gorah ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Snežni plaz lahko sprožite manjši obremenitvi snežne odeje na strmejših pobočjih z napihanim snegom, s strmih pobočij se bodo lahko prožili tudi posamezni plazovi novega, nesprijetega snega. Na vetru izpostavljenih legah je nevarnost zdrsov na stari in poledeneli snežni odeji.

Snežne razmere
Ponoči je v gorah snežilo. Zapadlo je od 10 do okoli 30 cm snega, odvisno od nadmorske višine ter geografske lege. Največ ga je zapadlo v zahodnih in osrednjih Karavankah ter v severnem in osrednjem delu Julijskih Alp, drugod nekoliko manj. Pihal je veter severnih smeri, ki je delal zamete na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel. Novi sneg je mehak in v visokogorju ni dobro sprijet s podlago, nižje pa. Na izpostavljenih legah je spihan do stare snežne odeje, ki je pomrznjena in trda.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno s sneženjem, ki bo popoldne počasi slabelo in v noči na torek ponehalo. Zapadlo bo lahko še okoli 10 cm snega, predvsem v Julijcih lahko tudi več. Pihal bo severovzhodni veter. Temperatura bo pod ničlo. Jutri bo sprva precej jasno, sredi dneva in popoldne bo nastajala kopasta oblačnost, vrhovi bodo občasno v oblakih. Mrzlo bo, pihal bo šibak do zmeren severovzhodnik. V sredo in četrtek bo precej jasno in mrzlo, veter bo razmeroma šibak.

Tendenca snežnih razmer
Danes in jutri bo v visokogorju zahodnih in osrednjih Karavank ter Julijskih Alp zaradi mraza in novega snega nevarnost ostala ZNATNA, 3. stopnje, nato se bo postopno zmanjšala. Povsod je treba paziti na strmejših pobočjih, zlasti na južnih in zahodnih straneh, na mestih z napihanim snegom. Sprva bodo možni posamezni plazovi suhega nesprijetega snega s strmih pobočij. Snežna odeja se bo v drugi polovici tedna zaradi otoplitve hitreje preobražala, ponoči pomrznila, čez dan pa se bo na prisojnih legah ojužila in prehodno labilizirala. Takrat bodo na južnih, strmejših pobočjih možni posamezni plazovi mokrega snega. Plazila se bo plast novejšega snega,

Naslednja objava: sreda, 1. 4. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 30.3.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 30.3.2020 Slika spletne kamere pri Domu na Mirni gori. Vir: http://www.mirnagora.si Snežne razmere 30.3.2020 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 30.3.2020 Slika spletne kamere v Grohotu pod Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki