Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

30.12.2020 Snežne razmere 30.12.2020

Nevarnost je 4. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - VELIKA.
Glavni problem: nov sneg, šibke plasti

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov se zmanjšuje in bo čez dan nad nadmorsko višino okoli 1200 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Novi sneg je močan jugozahodnik zelo spihal in napravil številne klože in opasti. Na strmejših in srednje strmih pobočjih lahko že ob manjši obremenitvi sprožite kložast snežni plaz. Zaradi obilice novega snega še pričakujemo spontane snežne plazove suhega snega z dovolj strmih pobočij. Pod novim snegom so v stari snežni odeji šibke plasti. Nekoliko manjša nevarnost je v vzhodnih Karavankah, kjer je novega snega manj kot drugod.

Snežne razmere
V visokogorju je debela snežna odeja, ki jo je močan veter močno preoblikoval. Vetru izpostavljena mesta so močno spihana, na zavetrnih pobočjih pa so številne klože, ki so se tudi plazile. Sneg je rahel in mehak in se globoko predira, pod okoli 1200 m je moker, višje pa suh. Manj snega je v vzhodnem delu naših gora.

Predviden razvoj vremena
Danes bo sprva oblačno in megleno, omembe vrednih padavin ne bo več. Čez dan se bo oblačnost redčila in popoldne trgala, vrhovi bodo občasno v oblakih. Pihal bo šibak zahodni do jugozahodni veter. Jutri bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, nekateri vrhovi bodo občasno v oblakih. Sprva bodo možne posamezne snežne plohe. Pihal bo šibak do zmeren severovzhodnik, ki se bo čez dan obračal v jugozahodnik. V petek bo oblačno in megleno, krepil se bo jugozahodnik. V zahodnem in osrednjem delu naših gora bo spet snežilo, V soboto bo oblačno in megleno, še bo snežilo, v vzhodnem delu naših gora bo padavin manj. Pihal bo zmeren do okrepljen južni veter. V nedeljo bo sneženje postopno ponehalo.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo nad nadmorsko višino okoli 1300 m le počasi sesedala in preobražala. Spontano plazenje se bo umirjalo. Večjih novih zametov danes in jutri ne bo. Nevarnost snežnih plazov se bo prehodno nekoliko zmanjšala. V petek in soboto se bo zaradi novega snega in močnejšega vetra nevarnost spet povečala, v vzhodnem delu naših gora pa večje spremembe ne bo, le veter bo tam delal nove zamete. Količine novega snega še ne moremo točno napovedati, od tega bo tudi odvisno, koliko se bo nevarnost plazenja povečala. V sredo, četrtek in petek dopoldne bodo nevarnejša predvsem strmejša pobočja in mesta z napihanim snegom, kjer boste lahko že ob majhni obremenitvi nežne odeje sprožili plaz kložastega snega. Možni bodo tudi manjši in posamezni srednje veliki spontani plazovi tako kložastega kot suhega nesprijetega snega s strmih pobočij. Razmere v gorah so zahtevne in krajevno še vedno nevarne.

Naslednja objava: nedelja, 3. 1. 2021

Vir: ARSO


Snežne razmere 30.12.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 30.12.2020 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 30.12.2020 Slika spletne kamere na Predelu. Vir: http://www.promet.si Snežne razmere 30.12.2020 Slika spletne kamere pri Koči Mrzlk. Vir: http://www.vreme-ziri.si
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki