Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 2. 4. 2024

Snežne razmere 2. 4. 2024

2.04.2024
Splošna stopnja nevarnosti - torek, 2. 4. 2024
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju, nad nadmorsko višino okoli 2400 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje ZMERNA, 2. stopnje. Na višjih vrhovih je snežna odeja nestabilna predvsem v zametih, ki so nastali med sneženjem ob južnem in zahodnem vetru. Tam lahko sprožimo kložast plaz že ob manjši obremenitvi. Med približno 2000 in 2200 m je snežna odeja zaradi ohladitve prehodno bolj stabilna, vendar ostaja nevarnost podiranja opasti. Ob sončnem vremenu se poveča verjetnost spontanega proženja plazov mokrega snega na najbolj osončenih pobočjih pod okoli 1800 m nadmorske višine.

Snežne razmere
Ob ohladitvi v noči na torek je snežna odeja pomrznila, predvsem pod okoli 1800 m pa je ostala mokra in zmehčana zaradi dežja v preteklih dneh, lahko je ponekod nastala skorja, predvsem na zahodu, kjer se je hitreje jasnilo. V visokogorju, večinoma nad okoli 2200 do 2400 m je sneg suh in mehak ter močno spihan. Veliko je zametov, nastale so nove opasti. Na spihanih legah je podlaga trda ali pomrznjena, skorjasta. Težko je točno določiti višine, kjer se menjajo snežne razmere, saj je v preteklih dneh meja sneženja nihala večinoma med 2000 in 2400m, občasno je deževalo tudi višje.

Predviden razvoj vremena
Danes bo po sončnem dopoldnevu nastajala kopasta oblačnost, vrhovi bodo občasno v oblakih. Nastajale bodo krajevne plohe, lahko kakšna nevihta. Pihal bo večinoma šibak jugozahodnik ali zahodnik. Ničta izoterma bo na nadmorski višini okoli 1900 m. Po dokaj jasni noči se bo jutri dopoldne ob zahoda postopno pooblačilo. Temperaturne razmere bodo precej podobne današnjim, le sonca bo precej manj in zato ne bo prav dosti vplivalo na sneg. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik. Predvsem na območju zgornjega Posočja bodo občasno manjše padavine z mejo sneženja med 1400 in 1700 m nadmorske višine. Količina padavin bo majhna. V četrtek in petek bo povečini sončno, več oblačnosti bo na območju Julijskih Alp ter zahodnih in osrednjih Karavank. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik. Postopno bo spet topleje.

Tendenca snežnih razmer
Zaradi ohladitve je sneg pomrznil in zato je snežna odeja trenutno nekoliko manj labilna, a močno sonce lahko danes predvsem pod 1800 m na prisojnih pobočjih vpliva na proženje plazov mokrega snega, kjer je snega na teh višinah sploh še dovolj. V visokogorju, nad okoli 2200 m, je nekaj novega snega (največ v Julijskih Alpah, tam pa v zahodnem delu), ki se lahko na strmih pobočjih splazi ob manjši obremenitvi. Predvsem na severnih in vzhodnih straneh je veliko zametov. Tam lahko na strmih pobočjih sprožite kložasti plaz že ob majhni obremenitvi snežne odeje. Nove klože se od starejših ločijo, ker so bele, starejše pa imajo v sebi precej puščavskega prahu. Od petka dalje, ko se bo v višinah hitro grelo, se bo povečala možnost plazenja mokrega snega, še zlasti v dneh, ko bo tudi sončno vreme. Pričakujemo, da se bodo takrat začeli prožiti plazovi tudi visoko v visokogorju.

Naslednja objava: četrtek, 4. 4. 2024

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki