Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Šentanskem vrhu (1635 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 29.4.2022

Snežne razmere 29.4.2022

29.4.2022
Splošna stopnja nevarnosti - petek, 29. 4. 2022
Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: moker sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je povsod MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja je večinoma dobro povezana in stabilna. Nekaj več previdnosti je potrebno v visokogorju, kjer se snežna odeja zadnjega sneženja še ni povsem predelala. Pod večjo obremenitvijo lahko sprožite kakšen manjši kložast snežni plaz. Na strmih s soncem obsijanih pobočjih pa so možni manjši snežni plazovi mokrega snega. Prav tako so v v višjih predelih še zimske razmere, vetru izpostavljene in senčne lege so nevarne za zdrs.

Snežne razmere
V noči na sredo se je meja sneženja znova spustila pod nadmorsko višino 1500 m. V visokogorju je zapadlo od 10 do 20 cm snega, nižje je bilo snega malo. Sneg se je pod vplivom sonca v sredo čez dan in v četrtek začel preobražati in na prisojnih pobočjih tudi taliti. V bolj osojnih legah pa je sneg zaradi suhe zračne mase še vedno ostal suh in rahel, ponekod je nastala skorja. Sneg se je namreč čez dan ojužil, ponoči pa pomrznil. Vetru izpostavljene lege so ponekod spihane in poledenele. V sredogorju se snežna odeja pod vplivom sonca tali in marsikje ni več strnjene snežne odeje. Velike razlike v količini so med prisojnimi in osojnimi legami.

Predviden razvoj vremena
Danes bo še precej jasno, nastalo bo le nekaj plitvih kopastih oblakov. Pihal bo šibak do zmeren severovzhodnik, ki bo čez dan slabel. Temperatura na 1500 m bo okoli 7, na 2500 m pa okoli -1 °C. V soboto bo sprva pretežno jasno, čez dan se bo razvijala kopasta oblačnost, ki bo nekatere vrhove ali pobočja visokogorja ovila v meglo. Pihal bo večinoma šibak veter vzhodnih smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli 7, na 2500 m pa okoli 0 °C. V nedeljo bo večinoma oblačno in tudi megleno. Pogoste bodo krajevne plohe, ki bo izrazitejše sredi dneva in popoldne. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1800 m. Pihal bo šibak jugovzhodni veter. Temperatura na 1500 m bo okoli 4, na 2500 m pa okoli -2 °C. Tudi v začetku prihodnjega tedna bo vreme spremenljivo s krajevnimi padavinami, ki bodo pogostejše sredi dneva in popoldne. Gore bodo pogosto zavite v oblačnost. Veter bo šibak. Nekoliko topleje bo. Ničta izoterma se bo v torek dvignila na nadmorsko višino okoli 2500 m.

Tendenca snežnih razmer
Snežne razmere bodo v soboto ostale podobne. Ker bo nekoliko topleje, bodo možni manjši plazovi južnega snega. V nedeljo in v ponedeljek bo v visokogorju občasno snežilo, zapade lahko od 10 do 20 cm bolj ali manj vlažnega snega. Nevarnost proženja plazov se bo v visokogorju nekoliko povečala v ponedeljek čez dan, ko bo nastopila dnevna odjuga. Naslednji plazovni bilten bomo objavili v sredo, 4.5.2022.

Naslednja objava: sreda, 4. 5. 2022

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki