Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Komnu (1684 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 29.3.2021

Snežne razmere 29.3.2021

29.3.2021
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad okoli 1700 m večinoma ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Na mestih z napihanim snegom lahko že ob manjši obremenitvi sprožite manjši plaz kložastega snega, verjetnost je večja od poznega dopoldneva do večera. Na strmih južnih pobočjih bodo zaradi razmeroma toplega in sončnega vremena sredi dneva in popoldne možni tudi posamezni manjši plazovi mokrega snega. Na spihanih območjih ter na grebenih je predvsem zjutraj, v senčnih legah pa tudi čez dan, nevarnost zdrsa.

Snežne razmere
V nedeljo se je prehodno nekoliko ohladilo, zapadlo je nekaj centimetrov snega, ki pa je spihan. Snežna odeja je v noči na ponedeljek pomrznila. Večinoma je stabilna in trda, ponekod poledenela. V zatišnih legah je nekaj napihanega snega še od prejšnjega sneženja. Čez dan se sneg ojuži, le v senci visokogorja ostaja večinoma suh ali pomrznjen.

Predviden razvoj vremena
Danes in v naslednjih dneh bo prevladovalo precej sončno in toplo vreme. Ledišče se je že danes dvignilo do okoli 2500 m in bo jutri ter v sredo in četrtek še višje, tudi na višini naših najvišjih vrhov. Veter bo večinoma šibak, le danes bo ponekod še lahko pihal zmeren severnik.

Tendenca snežnih razmer
Zaradi razmeroma visokih temperatur bo snežna odeja čez dan zmehčana, le v senčnih legah visokogorja bo povečini ostala pomrznjena. Ponoči bo sneg pomrznil predvsem v visokogorju. Čez dan bo na strmih južnih pobočjih še možen kakšen manjši plaz mokrega snega, tudi opasti je še precej in se bodo lahko rušile. Nekaj je še slabše preobraženih klož, ki so nastale ob sneženju prejšnji teden, starejše plasti snega pa so večinoma stabilne, saj je ta sneg dobro osrenjen

Naslednja objava: sreda, 31. 3. 2021

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki