Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

29.1.2021 Snežne razmere 29.1.2021

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, šibke plasti, nov sneg

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa večinoma ZMERNA, 2. stopnje. V gorah je veliko napihanega snega, ki se , zlasti v visokogorju, lahko sproži že ob majhni obremenitvi snežne odeje. Zaradi debele snežne odeje se bodo zaradi otoplitve predvsem na strmejših pobočjih pojavljale dodatne napoke in lahko tudi posamezni zdrsni plazovi. Pod okoli 1800 m nadmorske višine se je ob zadnji otoplitvi in dežju sneg precej splazil, zato je trenutno tam manj verjetnosti za kakšen plaz.

Snežne razmere
V gorah se je spet otoplilo, a je zrak razmeroma suh, zato se snežna odeja še ni preveč ojužila. V visokogorju je večinoma mehka, ponekod je skorja, ki je nastala zaradi vetra. Nižje, kjer je na utrjeni, zmrznjeni podlagi nov sneg, pa vrhnja plast počasi postaja bolj mokra. Vetru izpostavljene lege so močno spihane, ponekod poledenele. Veliko je napihanega snega, še posebno v visokogorju je novejši sneg zaradi močne ohladitve slabo sprijet.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno, ponekod občasno megleno. Občasno bo rahlo snežilo z mejo sneženja med 1000 in 1500 m. Meja sneženja se bo čez dan dvigala). Padavin bo malo. Pihal bo zmeren do močan jugozahodnik, ki bo popoldne začel slabeti. Ledišče je na nadmorski višini okoli 2200 m. Jutri dopoldne bo sončno, nato se bo od zahoda pooblačilo. Zjutraj bo veter šibak, nato se bo krepil jugozahodnik. Temperaturne razmere bodo podobne današnjim. V noči na nedeljo se bodo začele pojavljati padavine. Meja sneženja bo na začetku padavin verjetno že pod 1000 m in se bo hitro spustila do nižin, hladilo se bo. Sprva bo še pihal zmeren jugozahodnik, ki bo do nedelje zjutraj oslabel in se obračal v vzhodne smeri. V nedeljo čez dan bo sneženje oslabelo in popoldne ponehalo. Predvidoma bo v gorah zapadlo od 10 do 30 cm snega. Več snega bo v visokogorju, kjer bo hladneje in bo sneg bolj suh in rahel. V ponedeljek bo delno jasno in sprva hladno, a čez dan bo v višinah že dotekal toplejši zrak.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo danes in jutri nekoliko ojužila in zato nekoliko hitreje preobražala in sesedala. Jutri bo na prisojnih pobočjih dopoldne na sneg vplivalo tudi sonce. Ponekod so na pobočjih napoke in tam se bo lahko sprožil kakšen talni plaz. V visokogorju bo še vedno znatna nevarnost napihan sneg, kjer lahko že ob manjši obremenitvi na dovolj strmih pobočjih sprožite plaz kložastega snega. Ponekod je pod vrhnjo plastjo snega babje pšeno, ki še dodatno poveča možnost splazenja. V nedeljo se bo nekoliko povečala možnost plazenja novega, nesprijetega snega s strmih pobočij zlasti v visokogorju. Nižje se bo novi sneg predvidoma bolje sprijel s podlago. Jugozahodni veter bo delal nove zamete. Grebeni so marsikje trdi ali poledeneli, tam je nevarnost zdrsov.

Naslednja objava: ponedeljek, 1. 2. 2021

Vir: ARSO


Snežne razmere 29.1.2021 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 29.1.2021 Slika spletne kamere na Uskovnici. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 29.1.2021 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.pdmezica.si Snežne razmere 29.1.2021 Slika spletne kamere pri Domu na Mirni gori. Vir: http://www.mirnagora.si
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki