Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

28.12.2020 Snežne razmere 28.12.2020

Nevarnost je 4. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - VELIKA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg, šibke plasti

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1700 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje, a se bo danes čez dan bistveno povečala. Nov sneg, ki je zapadel pred dnevi je močan severnik močno spihal in napravil številne klože in opasti. Na nekaterih pobočjih lahko že ob manjši obremenitvi sprožite kložast snežni plaz. Ponoči je začel pihati zmeren do močan južni veter, ki že gradi nove klože. Obenem je začelo tudi snežiti. Razmere se bodo v naslednjih urah začele hitro spreminjati. Zaradi obilice novega snega pričakujemo spontane snežne plazove suhega snega. Ob stiku s trdo in poledenelo podlago se bo sneg slabo sprijel, obenem pa bo nova snežna odeja preobremenila tudi napihan sneg, zato bodo možni tudi spontani kložasti snežni plazovi. Tudi zaradi slabega vremena odsvetujemo obisk gora.

Snežne razmere
V visokogorju je debela snežna odeja, ki jo je močan veter močno preoblikoval. Vetru izpostavljena mesta so močno spihana in ponekod tudi poledenela, na zavetrnih pobočjih pa so številne klože, ki so se tudi plazile. Zaradi hladnega vremena se je snežna odeja le počasi preobražala in stabilizirala. Zmeren do močan veter je danes začel graditi nove snežne nanose predvsem na severnih in severozahodnih pobočjih. Bolj ugodne razmere so v sredogorju, kjer je tudi snežna odeja bistveno tanjša. Pod gozdno mejo je tudi nekaj rahlega snega. Snežna odeja sega vse do alpskih dolin. Do jutra je zapadlo okoli 5 cm suhega snega. Danes in jutri pričakujemo močno sneženje, predvsem v visokogorju bo pihal tudi močan veter južnih smeri. Stanje snežne odeje se bo hitro spreminjalo.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno in megleno s sneženjem. Do večera lahko skupno zapade od 20 do 70 cm snega, največ na območju Julijskih Alp, manj pa v vzhodnih gorstvih. Pihal bo močan veter južnih smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli -2, na 2500 m pa -7 °C. V torek bo v vzhodnih Karavankah in na Pohorju spremenljivo do pretežno oblačno, in ponekod občasno megleno, drugod pa večinoma oblačno in megleno. Občasno bo snežilo, pogosteje v zahodni polovici naših gora. Pričakujemo, da bo zapadlo še dodatnih od 10 do 40 cm snega. Pihal bo zmeren do okrepljen jugozahodnik. Temperatura na 1500 m bo okoli -2, na 2500 m pa -8 °C. V sredo zjutraj ali dopoldne bo sneženje ponehalo, čez dan se bo oblačnost trgala. Jugozahodni veter bo oslabel. Na 1500 m bo okoli -3, na 2500 m pa okoli -9 °C.

Tendenca snežnih razmer
Nevarnost proženja snežnih plazov bo danes popoldne in jutri zaradi velike količine novega snega nad okoli 1500 m VELIKA, 4. stopnje, nižje pa ZMERNA 3. stopnje. Nov sneg se bo marsikje slabo sprijel s podlago, obenem pa se bodo zaradi preobremenitev stare snežne odeje spontano prožili tudi kložasti snežni plazovi, na severnih in severozahodnih pobočjih bodo nastale nove klože. Zlasti nevarne bodo strma pobočja, grape in strmejša travnata pobočja, kjer bodo možni tudi talni snežni plazovi. Nov sneg bo zasul stare klože, zato bo nevarnost težko prepoznati. Zaradi hladnega vremena se bo snežna odeja le počasi preobražala in stabilizirala. Obisk gora v naslednjih dneh odsvetujemo.

Naslednja objava: sreda, 30. 12. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 28.12.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 28.12.2020 Slika spletne kamere na Voglu. Vir: http://www.vogel.si Snežne razmere 28.12.2020 Slika spletne kamere na Vojskem. Vir: http://www.tsk-idrija.si Snežne razmere 28.12.2020 Slika spletne kamere pri Domu na Mirni gori. Vir: http://www.mirnagora.si
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki