Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kdaj ste izvedeli za najvišji vrh občine, kjer prebivate?

Po omejitvi gibanja na lastno občino

Vedel-a sem že prej

Še vedno ne vem

Novice

28.11.2019 Snežne razmere 28.11.2019

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Sneženje po daljšem obdobju mraza

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 1800 m, ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Veliko je zametov in opasti, ki se lahko predvsem na strmejših pobočjih sprožijo pod nekoliko večjo obremenitvijo snežne odeje. Spontano plazenje je danes malo verjetno.

Snežne razmere
Včeraj je nad okoli 1800 m nadmorske višine v Julijcih zapadlo od 10 do okoli 20 cm snega, drugod pa večinoma pod 10 cm. Novi sneg je mehak in močno spihan, stara snežna odeja je nad okoli 2300 m nadmorske višine večinoma skorjasta in trda, mehka le v zatišnih senčnih legah. Veliko je klož, vetru izpostavljena mesta so močno spihana. Sneg je slabše preobražen v senčnih legah.

Predviden razvoj vremena
Danes bodo sprva še krajevne plohe, popoldne bodo padavine ponehale. Meja sneženja bo večinoma nad okoli 1600 m nadmorske višine. Prevladovalo bo oblačno in megleno vreme. Pihal bo zmeren jugozahodnik. V petek bo v visokogorju nad okoli 1500 m delno jasno z občasno povečano oblačnostjo z bazo visoko nad vrhovi. Nižje bo v večjem delu naših gora pretežno oblačno in tudi megleno, proti vzhodu bo te oblačnosti manj. Pihal bo šibak do zmeren zahodni do severozahodni veter. Nulta izoterma bo na nadmorski višini okoli 2000 m.

Tendenca snežnih razmer
Novi sneg bo v visokogorju nad okoli 2100 m ostal suh in mehak, nižje se bo nekoliko ojužil. Danes se bodo s strmih pobočij še lahko prožili manjši in srednje veliki plazovi novega snega, do jutri pa se bodo plazovne razmere nekoliko izboljšale. Jutri čez dan ne bo večjih sprememb.

Naslednja objava: petek, 29. 11. 2019

Vir: ARSO


Snežne razmere 28.11.2019 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 28.11.2019 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 28.11.2019 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 28.11.2019 Slika spletne kamere s pogledom na Raduho. Vir: http://www.grs-koroska.si
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki