Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

27.4.2020 Snežne razmere 27.4.2020

Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: ugodne razmere, nov sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je danes večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja je večinoma stabilna. Sneg ponoči v visokogorju pomrzne čez dan pa se zmehča, vendar zaradi spremenljive oblačnosti taljenje snežne odeje ni več tako izrazito, kot je bilo to v preteklih dneh.

Snežne razmere
Snežna odeja se čez dan ojuži in v visokogorju ponoči pomrzne. Ta proces je počasnejši v senčnih legah visokogorja. Nižje sneg hitro kopni. Med prisojnimi in osojnimi legami so velike razlike v višini snežne odeje. Sneg je večinoma dobro preobražen in stabilen.

Predviden razvoj vremena
Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno, ponekod občasno tudi megleno. Sredi dneva in popoldne bo nastalo nekaj ploh. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik. Temperatura na 1500 m okoli 8, na 2500 m pa okoli 1 °C. Jutri bo vreme podobno, popoldne pričakujemo nekaj ploh ali kakšno nevihto predvsem v zahodnih Karavankah in zahodnih ter osrednjih Julijskih Alpah, drugod bodo malo verjetne. Pojavljale se bodo krajevne plohe. Pihal bo zmeren jugozahodnik. Temperatura na 1500 m okoli 9, na 2500 m pa okoli 2 °C. V sredo bo bo večinoma oblačno in tudi megleno s pogostimi padavinami, vmes bodo nastajale tudi nevihte. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 2000 m. Več padavin bo padlo zlasti na območju Julijskih Alp. Na 1500 m bo okoli 5, na 2500 m pa okoli -1 °C. V noči na četrtek bodo padavine ponehale. V četrtek bo spremenljivo oblačno, popoldne bodo krajevne plohe. Poslabšanje s padavinami pričakujemo tudi v noči na petek. Meja sneženja se lahko za krajši čas spusti tudi pod 1500 m.

Tendenca snežnih razmer
Snežne razmere bodo tudi jutri še ugodne. Sneg bo v visokogorju ponoči pomrznil, čez dan pa se bo ojužil. Zaradi spremenljive oblačnosti plazenja ne pričakujemo. Razmere se bodo v sredo po daljšem obdobju večinoma suhega vremena hitro spreminjale. V visokogorju bo snežilo, na območju Julijskih Alp lahko zapade tudi okoli 30 cm južnega snega. Nevarnost snežnih plazov se bo zato povečala. Tudi v noči na petek pričakujemo nove padavine, meja sneženja se bo spustila pod 1500 m.

Naslednja objava: petek, 1. 5. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 27.4.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 27.4.2020 Slika spletne kamere na Črni prsti. Vir: http://s53mv.s5tech.net/ipcam Snežne razmere 27.4.2020 Slika spletne kamere na zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 27.4.2020 Slika spletne kamere na kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki