Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

27.1.2021 Snežne razmere 27.1.2021

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, šibke plasti

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1500 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa večinoma ZMERNA, 2. stopnje. Kljub hladnemu vin suhemu vremenu so razmere zlasti v visokogorju zelo zahtevne. Veliko je napihanega snega, ki se lahko sproži že ob majhni obremenitvi snežne odeje. Zlasti na strmejših pobočjih, v grapah krajevno pričakujemo tudi spontano plazenje suhega, nesprijetega snega. Zaradi debele snežne odeje se bodo predvsem na strmejših pobočjih pojavljale dodatne napoke in lahko tudi posamezni zdrsni plazovi. Pod 1500 m se je snežna odeja zaradi ohladitve bolje stabilizirala, tam lahko sprožite predvsem manjše plazove novega kložastega snega.

Snežne razmere
V visokogorju je snežna odeja večinoma mehka, ponekod je skorja, ki je nastala zaradi vetra. Nižje je na utrjeni, zmrznjeni podlagi nov sneg, ki ga je različno veliko. Vetru izpostavljene lege so močno spihane, ponekod poledenele. Veliko je napihanega snega, še posebno v visokogorju je novejši sneg zaradi močne ohladitve slabo sprijet.

Predviden razvoj vremena
Danes bo sprva precej jasno, čez dan se bo od zahoda pooblačilo, a bo baza oblakov nad vrhovi. Pihal bo večinoma šibak severozahodnik. Jutri bo sprva delno jasno, čez dan se bo ponovno pooblačilo in tudi jutri bodo oblaki večinoma nad vrhovi. Veter bo sprva severozahodnik, ki se bo čez dan obračal v zahodno do jugozahodno smer in se nekoliko okrepil. V petek bo pretežno oblačno in občasno megleno. Predvsem popoldne bodo občasno manjše padavine, meja sneženja se bo postopno dvignila nad 1100 m. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. V soboto bo sprva delno jasno, čez dan se bo pooblačilo. Sneženje pričakujemo predvsem zvečer in v noči na nedeljo. Predvidoma ne bo zapadlo kaj več kot 10 cm snega.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se sprva ne bo kaj dosti spreminjala. V petek in soboto se bo zaradi otoplitve predvsem pod okoli 1700 m nadmorske višine ojužila in hitreje sesedala in preobražala. Višje odjuge ne bo, zato bo sneg večinoma ostal suh in se bo počasi preobražal. Jugozahodni veter bo prenašal sneg in delal nove zamete na severnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel. Nevarnost snežnih plazov se do petka, verjetno pa tudi potem, ne bo bistveno spremenila.

Naslednja objava: petek, 29. 1. 2021

Vir: ARSO


Snežne razmere 27.1.2021 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 27.1.2021 Slika spletne kamere s pogledom na Krn. Vir: http://91.225.98.28:8088/CGIProxy.fcgi?cmd=snapPicture2 Snežne razmere 27.1.2021 Slika spletne kamere na Uršlji gori. Vir: http://www.s59ehi.net Snežne razmere 27.1.2021 Slika spletne kamere ri Planinskem domu pri Gospodični. Vir: http://www.xn--gospodina-rfb.si/
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki