Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje izvira reka Drava?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 26.4.2022

Snežne razmere 26.4.2022

26.4.2022
Splošna stopnja nevarnosti - torek, 26. 4. 2022
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: nov sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Ob koncu tedna je zlasti v visokogorju Julijcev zapadlo precej snega, ki se je ponekod slabše sprijel s podlago. Nevarnejša so predvsem strma pobočja ter grape na severnih straneh, kjer je južni veter napihal precej snega. Možni bodo posamezni plazovi suhega snega. Pod 2000 m se je nov sneg že ojužil. Zaradi vpliva sonca in dnevnega segrevanja, se bodo danes prožili manjši do srednje veliki plazovi južnega snega, popusti lahko tudi kakšna kloža. V sredogorju je snega malo, večinoma gre za star in uležan sneg. Snežna odeja je dobro povezana in stabilna.

Snežne razmere
Od petka naprej je bilo v gorah nestalno vreme z občasnimi padavinami. V visokogorju je snežilo, nižje pa večinoma deževalo. Na območju Julijskih Alp je zapadlo od 20 do 50 cm bolj ali manj vlažnega snega, morda v zahodnih Julijcih še kaj več. Sneg je bil šele v nedeljo čez dan bolj suh. V Kamniško-Savinjskih Alpah je bilo padavin manj, zapadlo je do 20 cm snega. Snežilo je na mehkejšo podlago, vseeno pa se je nov sneg ponekod slabše sprijel s podlago in potrebuje čas. da se stabilizira. Zlasti to velja za zahodne Julijce, kjer je padlo največ snega. Pojavljale so se tudi posamezne nevihte, verjetno je padala tudi sodra in babje pšeno. Predvsem v nedeljo je pihal zmeren do močan južni do jugozahodni veter, ki je okoli grebenov in vrhov gradil zamete, opasti in klože. V sredogorju se je stara snežna odeja še naprej talila.

Predviden razvoj vremena
V torek bo pretežno oblačno in tudi megleno. Dopoldne bodo posamezne plohe, popoldne pa bodo padavine pogostejše. Meja sneženja bo večinoma med 1600 in 1900 m nadmorske višine. Pihal bo šibak jugozahodni veter. Temperatura na 1500 m bo okoli 4, na 2500 m pa okoli -2 °C. V noči na sredo se bo ohladilo, do jutra bodo še padavine. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 1200 m. V sredo zjutraj se bo hitro razjasnilo, čez dan bo nastajala spremenljiva kopasta oblačnost. Sredi dneva in popoldne bodo nastajale krajevne plohe, lahko tudi kakšna nevihta. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1500 m. Pihal bo šibak do zmeren severni veter, ki bo izrazitejši ob plohah. Temperatura na 1500 m bo okoli 4, na 2500 m pa okoli -4 °C. V četrtek in petek bo delno jasno, vetrovno in za konec aprila precej sveže vreme.

Tendenca snežnih razmer
V torek in sredo bo predvsem v visokogorju občasno snežilo, skupno lahko zapade od 10 pa tudi do 40 cm snega. Zaradi ploh bo količina padavin neenakomerno razporejena, več jih pričakujemo v zahodnih Julijcih. V visokogorju bodo vztrajale precej zahtevne razmere. Nevarnost proženja snežnih plazov bo nad okoli 1800 m ostala ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa bo MAJHNA, 1. stopnje. V četrtek in petek bodo razmere znova pomladanske. Snežna odeja se bo čez dan ojužila in ponoči pomrznila. Naslednji plazovni bilten bomo objavili v petek, 29.4.2022.

Naslednja objava: petek, 29. 4. 2022

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki