Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Komnu (1684 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 26.3.2021

Snežne razmere 26.3.2021

26.3.2021
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad okoli 1700 m večinoma ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Na mestih z napihanim snegom lahko že ob manjši obremenitvi sprožite manjši plaz suhega kložastega snega. Na spihanih območjih ter na grebenih je velika nevarnost zdrsa. Na strmih južnih pobočjih bodo zaradi razmeroma toplega in sončnega vremena sredi dneva in popoldne možni tudi posamezni manjši plazovi mokrega snega.

Snežne razmere
V zadnjih dneh se je otoplilo, danes je ledišče na nadmorski višini okoli 2200 m. Snežna odeja se je čez dan ojužila in ponoči pomrznila. V senčnih legah je še vedno od 10 do 20 cm suhega in mehkega snega na trdi snežni podlagi. Snežna odeja je krajevno zelo različna, a večinoma stabilna. Bolj nevarna so mesta z napihanim snegom, predvsem grape v katerih je lahko večja količina napihanega snega, ter ob sončnih dnevih strma južna pobočja, kjer se lahko sproži tudi kakšen manjši plaz mokrega snega.

Predviden razvoj vremena
Danes bo pretežno jasno, krepil se bo jugozahodnik. Proti večeru se bodo na zahodu začeli nabirati oblaki. Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno in ponekod megleno. Pojavljale se bodo manjše padavine, sprva bolj v zahodnem delu naših gora, nato pa bodo pogostejše na severu in se bodo pomikale proti jugozahodu. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1600 m. Pihal bo šibak do zmeren veter zahodnih smeri. V noči na nedeljo se bo meja sneženja spustila pod 1000 m. V nedeljo bo oblačno in ponekod megleno, padavine bodo slabela in dopoldne že večinoma ponehale. Proti večeru se bo zjasnilo. V sredogorju bo pihal veter vzhodnih smeri, v visokogorju pa zahodnik. Dopoldne bo ledišče pod okoli 1300 m, popoldne pa bo spet dotekal toplejši zrak. V ponedeljek bo precej jasno in topleje, nulta izoterma se bo dvignila do najvišjih vrhov. Veter bo šibak in zahodnih smeri.

Tendenca snežnih razmer
Danes se bo sneg zaradi višjih temperatur hitreje in bolj ojužil, v senci pa bo ostal večinoma pomrznjen ali suh. Jutri zaradi povečane oblačnosti in nekoliko hladnejšega vremena ne bo izrazitejše spremembe razmer čez dan. Zato bo snežna odeja celo nekoliko bolj stabilna. Do nedelje opoldne bo predvidoma lahko zapadlo od 5 do okoli 20 cm snega, ki ga bo veter predvsem v visokogorju, kjer bo snežilo na trdo podlago, spihal v zamete, nižje pa se bo novi sneg bolje sprijel s podlago. Tako bodo predvsem v visokogorju nastale nove klože, ki bodo pod sabo skrivale šibko plast, po kateri se bodo lahko splazile že ob manjši obremenitvi. V ponedeljek, ob hitri in izraziti otoplitvi ter ob sončnem vremenu, pa se bodo s strmih prisojnih pobočij lahko tudi spontano prožili manjši plazovi napihanega snega. Nevarnost se, glede na stopnjo, ne bo povečala, a vendarle bodo v ponedeljek zaradi novega snega, otoplitve in sončnega vremena, lavinske razmere manj ugodne kot ob koncu tedna. Na spihanih grebenih ter v senčnih legah bo še nevarnost zdrsa.

Naslednja objava: ponedeljek, 29. 3. 2021

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki