Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Klobuku pri Ljubljani (441 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 26.2.2021

Snežne razmere 26.2.2021

26.2.2021
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: moker sneg, polzeč sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Danes je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1500 m, ZMERNA, 2. stopnje, sredi dneva in popoldne se zlasti na prisojnih pobočjih poveča in je ZNATNA, 3. stopnje. Na strmejših prisojnih pobočjih in zlasti v grapah, žlebovih zaradi toplega in sončnega vremena še pričakujemo spontane plazove mokrega snega. Predvsem na travnatih pobočjih se širijo napoke in se prožijo tudi talni plazovi, lahko pride tudi do porušitev nekaterih opasti. Ponekod v senčnih legah in grebenih so poledenele površine, zato je nevarno tudi za zdrs.

Snežne razmere
Ob značilni pomladanski situaciji se snežna odeja zlasti na prisojnih legah čez dan hitreje poseda, preobraža in tudi tali. V nižjih legah se to dogaja tudi v osojah. Ta proces je zaradi nižje temperature in suhega zraka počasnejši v visokogorju. V bolj senčnih legah je snežna odeja skorjasta, v redkejših predelih je sneg še rahel in mehak. Veliko je klož in opasti. Grebeni so spihani in tudi poledeneli. Čez dan se ob sončnem vremenu na osončenih legah sneg zmehča in ojuži, ponoči pomrzne. Velika je razlika v stanju snežne odeje med prisojnimi in osojnimi legami. V preteklih dneh so se predvsem na strmih južnih pobočjih prožili snežni plazovi mokrega snega, širile so se tudi napoke.

Predviden razvoj vremena
Danes se vreme še ne bo spremenilo. Jutri nas bo zjutraj hitro prešla hladna fronta. prehodno se bo od severa pooblačilo, sredi dneva in popoldne pa jasnilo. Zapihal bo zmeren veter severnih smeri, ohladilo se bo. Ledišče bo popoldne pod 1500 m nadmorske višine. V nedeljo bo precej jasno, le po pobočjih Kamniško Savinjskih Alp bo zjutraj in dopoldne nekaj nizke oblačnosti. Pihal bo večinoma šibak severovzhodnik. Popoldne bo v višinah začel dotekati toplejši zrak. V ponedeljek bo jasno in topleje. Ledišče bo na nadmorski višini okoli 2600 m. Veter bo šibak. Tudi po ponedeljku se bo nadaljevalo suho vreme.

Tendenca snežnih razmer
Danes lavinske razmere ne bodo kaj dosti drugačne kot prejšnje dni. Jutri bo sneg ob ohladitvi pomrznil in se stabiliziral. Tudi sonca bo manj. Nevarnost snežnih plazov se bo ZMANJŠALA, povečala pa se bo možnost zdrsov. V nedeljo bo snežna odeja razmeroma stabilna, le na prisojnih pobočjih se bo čez dan sneg ojužil. V ponedeljek bo spet topleje. Zjutraj bo sneg pomrznjen in trd, sredi dneva in popoldne predvsem na osončenih legah ojužen in zmehčan.

Naslednja objava: ponedeljek, 1. 3. 2021

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki