Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Velikega Snežnika (1796 m), vidi Vremščica (1027 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 26.11.2021

Snežne razmere 26.11.2021

26.11.2021
Splošna stopnja nevarnosti - petek, 26. 11. 2021
Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: nov sneg, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov trenutno je MAJHNA, 1. stopnje. Novega snega je premalo, da bi povečal nevarnost plazenja. V naslednjih dneh se bodo razmere nekoliko POSLABŠALE.

Snežne razmere
V suhem vremenu se je do včeraj snežna odeja počasi preobražala, na prisojnih pobočjih pa kopnela. Stari sneg v visokogorju je trd in ponekod poledenel. Do danes zjutraj je zapadlo do okoli 10 cm snega, meja sneženja je bila večinoma še nad 1500 m, v jutranjih urah pa se je začela spuščati.

Predviden razvoj vremena
V gorah bo danes in jutri oblačno in megleno. Občasno bo snežilo. Danes bo pihal veter jugovzhodnih smeri, jutri pa zmeren jugozahodnik. Danes se bo hladilo, popoldne bo ničta izoterma med 1000 in 1300 m nadmorske višine. Jutri čez dan pa bo spet dotekal nekoliko toplejši zrak. V nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno. Občasno bo snežilo, lahko bodo tudi kratkotrajne močnejše snežne plohe. Pihal bo zmeren jugozahodnik. Ničta izoterma bo pod 1000 m. V ponedeljek bo suho in hladno vreme. Pihal bo šibak do zmeren veter severnih smeri.

Tendenca snežnih razmer
Danes in v naslednjih dneh se bo snežna odeja debelila. Največ snega pričakujemo na območju Julijskih Alp, kjer bo lahko zapadlo do 40 do 70 cm snega, drugod od 30 do 50 cm, odvisno od nadmorske višine in geografske lege. Snežilo bo na kopno podlago, le v visokogorju nad okoli 2000 m nadmorske višine na star in trd ali skorjast sneg. Sneg bo večinoma suh, le v nižjih legah sredogorja moker. Jugozahodni veter bo na vetru izpostavljenih legah delal zamete na severnih in vzhodnih pobočjih. V ponedeljek bo zapihal severni veter in zameti bodo nastajali na južnih straneh grebenov in sedel. Nevarnost snežnih plazov se bo povečala predvsem v visokogorju, kjer bodo nevarna mesta z napihanim snegom. Tam boste lahko na bolj strmih pobočjih že ob manjši obremenitvi sprožili manjše kložaste plazove

Naslednja objava: ponedeljek, 29. 11. 2021

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki