Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

26.10.2020 Snežne razmere 26.10.2020

Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem:

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja je večinoma stabilna, le na mestih z napihanim snegom v visokogorju se ob večji obremenitvi še sproži kakšen manjši plaz ali pa se pod človeško težo spelje moker sneg.

Snežne razmere
Snežna odeja zaradi odjuge hitro kopni. Do nadmorske višine okoli 2000 m je strnjena snežna odeja le v senčnih legah. V soboto je le ponekod v visokogorju ob prehodni ohladitvi zapadlo okoli 5 cm snega. Sneg je tudi v visokogorju moker, saj se je danes (v ponedeljek) ledišče dvignilo do okoli 2500 m. Snežna odeja se je precej sesedla in je tudi v visokogorju dobro preobražena. V visokogorju je na vetru izpostavljenih delih veliko kopnih delov in napihanega snega.

Predviden razvoj vremena
V ponedeljek bo v Julijcih ter hribih severne Primorske in Notranjske pretežno oblačno in ponekod megleno. Tu bodo občasno rahlo rosilo ali deževalo. Drugod bo nekaj več sonca. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. Temperatura na 1500 m bo okoli 7, na 2500 m pa 1 °C. V torek bo sprva oblačno in megleno s padavinami, ki bodo čez dan slabele in popoldne od zahoda ponehale. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 2000 m. Jugozahodni veter bo počasi slabel. Temperatura na 1500 m bo okoli 5, na 2500 m pa -2 °C. V noči na sredo se bo povsod razjasnilo. V sredo čez dan bo večinoma sončno z nekaj koprenaste oblačnosti. Veter bo šibak. Spet bo nekoliko topleje na 1500 m bo okoli 7, na 2500 m pa okoli 1 °C. Vse do konca tedna se bo nadaljevalo večinoma suho vreme. V četrtek in petek bo občasno povečana srednja in visoka oblačnost. V visokogorju bo prehodno zapihal okrepljen veter severnih smeri. Ob koncu tedna bo sončno in ponovno zelo toplo, ničta izoterma se bo dvignila nad 3000 m.

Tendenca snežnih razmer
V ponedeljek bo snežna odeja še naprej kopnela, le v višjih delih visokogorja bo ta proces upočasnjen. Predvsem na mestih z napihanim snegom lahko pod večjo obremenitvijo sprožite kakšen manjši snežni plaz mokrega snega. V torek se bo meja sneženja spustila do nadmorske višine okoli 2000 m. Največ padavin bo na območju Julijskih Alp, kjer lahko nad okoli 2300 m zapade od 10 do 30 cm južnega snega. Ob sneženju bo pihal tudi zmeren do močan južni veter, ki bo predvsem na severnih straneh grebenov in sedel gradil zamete in opasti. Nevarnost snežnih plazov se bo bo v visokogorju Julijskih Alp (nad nadmorsko višino okoli 2300 m) povečala na 2. stopnjo in bo ZMERNA. Nova snežna odeja se bo razmeroma dobro sprijela s podlago, zato se bo nevarnost plazov v naslednjih dneh postopoma zmanjševala. V visokogorju se bodo zaradi prehodne ohladitve povečala poledenele površine, predvsem v jutranjih urah in v senčnih legah bo večja nevarnost za zdrs. Zaradi skromne snežne odeje, bomo prehodno prenehali obnavljati bilten. Z objavljanjem bomo ponovno pričeli ob večji pošiljki snega.

Naslednja objava: ponedeljek, 30. 11. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 26.10.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 26.10.2020 Slika spletne kamere na Vršiču. Vir: ARSO Snežne razmere 26.10.2020 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 26.10.2020 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki