Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

25.12.2020 Snežne razmere 25.12.2020

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg, šibke plasti

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. V visokogorju je zapadla precejšnja količina novega snega na trdo snežno podlago, zato pričakujemo tudi spontane snežne plazove suhega snega. Ob sneženju je včeraj pihal zmeren do močan jugozahodnik, danes pa je zapihal severovzhodnik. V visokogorju so na precejšnjih pobočjih nastajale klože, tam lahko že ob manjši obremenitvi sprožite kložast snežni plaz. Nižje je danes začelo snežiti na mokro snežno podlago. Nov sneg se je bolje sprijel s podlago, zato je v sredogorju nevarnost manjša.

Snežne razmere
Včeraj je ob zmernem do močnem jugozahodnem vetru snežilo le v visokogorju nad nadmorsko višino okoli 2000 m, nižje je ponekod obilneje deževalo. Ob prehodu fronte danes ponoči se je meja sneženja do jutra spustila do nekaterih alpskih dolin. Do sedaj je skupno v visokogorju zapadlo od 30 do 55 cm, v sredogorju pa od 10 do 25 cm snega. V visokogorju je snežilo na trdo podlago, zato se je nov sneg slabše sprijel. Ob sneženju je v visokogorju pihal zmeren do močan jugozahodnik, ki je na severovzhodnih pobočjih gradil nove zamete in opasti. Danes je zapihal severovzhodnik, zato so snežni nanosi začeli nastajati tudi na jugozahodnih pobočjih. V sredogorju pada bolj moker sneg na razmočeno snežno podlago, zato se je tam bolje sprijel s podlago. Temperatura se počasi spušča, zato pada vse bolj suh sneg.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno in megleno s sneženjem, ki bo popoldne počasi oslabelo. Še dodatno bo zapadlo od 10 do 25 cm snega. Zapihal bo zmeren do močan severovzhodni veter. Hladilo se bo. Sredi dneva bo temperatura na 1500 m bo okoli -2, na 2500 m pa -9 °C. V soboto čez dan se bo delno zjasnilo. Pihal bo zmeren do močan severovzhodni veter. Mrzlo bo, temperatura na 1500 m bo okoli -7, na 2500 m pa -12 °C. V nedeljo bo pretežno jasno, več oblačnosti bo le na območju Snežnika. Pihal bo šibak do zmeren jugovzhodnik. Temperatura na 1500 m bo okoli -7, na 2500 m pa okoli -8 °C. V ponedeljek čez dan bo ponovno začelo obilneje snežiti. Meja sneženja se bo na jugu dvignila nad 1000 m. Pričakujemo, da bo predvsem v Julijskih Alpah ponovno zapadlo okoli 50 cm novega snega. Ob tem bo pihal močan do zelo močan veter južnih smeri. Tudi v nadaljevanju tedna bo vreme nestalno z občasnimi snežnimi padavinami.

Tendenca snežnih razmer
Nevarnost proženja snežnih plazov bo zaradi dodatnih snežnih padavin in okrepljenega severovzhodnika tudi za konec tedna v visokogorju ostala ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem bodo nevarna jugozahodna pobočja, kjer bodo nastajali novi snežni nanosi. Zaradi vetra bo snežna površina marsikje močno preoblikovana. Nastajala bo skorja, na izpostavljenih mestih pa bo veter spihal sneg do trde podlage. Preobrazba in stabilizacija snežne odeje bo zaradi hladnega vremena počasna. V ponedeljek bodo vremenske in plazovne razmere izrazito neugodne. Nevarnost proženja snežnih plazov se bo najverjetneje še POVEČALA.

Naslednja objava: ponedeljek, 28. 12. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 25.12.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 25.12.2020 Slika spletne kamere na Uskovnici. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 25.12.2020 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 25.12.2020 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki