Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

25.1.2021 Snežne razmere 25.1.2021

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, šibke plasti, nov sneg

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1500 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa večinoma ZMERNA, 2. stopnje. Po odjugi in v visokogorju tudi obilnem sneženju se je ozračje ohladilo, snežna odeja se je nekoliko stabilizirala. Vseeno so zlasti v visokogorju razmere zelo zahtevne. Veliko je napihanega snega, ki se lahko sproži že ob majhni obremenitvi snežne odeje. Zlasti na strmejših pobočjih, v grapah krajevno pričakujemo tudi spontano plazenje. Zaradi debele snežne odeje se bodo predvsem na strmejših pobočjih pojavljale dodatne napoke in lahko tudi posamezni zdrsni plazovi. Pod 1500 m se je snežna odeja zaradi ohladitve bolje stabilizirala, vseeno pa na izpostavljenih mestih lahko pride do plazenja mokrega snega, ki še ni čisto pomrznil. Lahko sprožite tudi manjše plazove novega kložastega snega.

Snežne razmere
Ob izraziti odjugi z dežjem in višje velike količine novega snega, so v gorah v preteklih dneh nastajali neobičajno veliki plazovi. V visokogorju je za ta čas rekordno debela snežna odeja, veliko snega je tudi v sredogorju, pod 1000 m pa se debelina hitro tanjša. V visokogorju je sneg rahel in se globoko predira, na vetru izpostavljenih mestih je sneg spihan do trdne podlage. Nastajale so številne klože, velike opasti in zameti, ki so na vseh pobočjih. Predvsem pa so nevarna severna in vzhodno pobočja, kjer je največ napihanega snega. Zaradi vetra je nastala skorja. V sredogorju je v soboto in nedeljo na razmočeno snežno podlago zapadlo od 10 do 40 cm suhega snega, ki ga je na izpostavljenih mestih veter ponekod spihal. Nov sneg je prekril napoke, zato je nevarnost težje prepoznati.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno in megleno, del dopoldneva na Pohorju še delno jasno. Predvsem v hribih južne Slovenije bo občasno snežilo, drugod bo v glavnem suho. Sprva bo pihal šibak jugozahodnik, ki se bo popoldne obrnil na severovzhodnik. Na 1500 m bo temperatura okoli -6 °C, na 2500 m pa okoli -13 °C. Jutri bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Pihal bo šibak do zmeren severozahodni veter, ki bo izrazitejši v visokogorju. Na 1500 m bo temperatura okoli -7 °C, na 2500 m pa okoli -15 °C. V sredo se bo pooblačilo, popoldne se bo oblačnost trgala. Vrh oblačnosti bo nad našimi najvišjimi vrhovi. Občasno lahko rahlo naletava sneg, a bodo količine zanemarljive. Veter bo nekoliko oslabel. Na 1500 m bo okoli -6, na 2500 m pa okoli -13 °C. V četrtek bo zmerno oblačno, topleje bo.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo zaradi hladnega vremena le počasi posedala in slabo preobražala. Na izpostavljenih mestih bo severozahodnik prenašal nov sneg in na južnih straneh grebenov in sedel delal nove zamete. Nevarnost snežnih plazov bo nad okoli 1500 m ostala ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2 stopnje. V drugi polovici tedna se bodo snežne in plazovne razmere zaradi otoplitve začele spreminjati.

Naslednja objava: sreda, 27. 1. 2021

Vir: ARSO


Snežne razmere 25.1.2021 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 25.1.2021 Slika spletne kamere na Zelenici. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 25.1.2021 Slika spletne kamere na Vojskem. Vir: http://www.tsk-idrija.si Snežne razmere 25.1.2021 Slika spletne kamere pri Domu na Mirni gori. Vir: http://www.mirnagora.si
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki