Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

24.4.2020 Snežne razmere 24.4.2020

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: moker sneg, ugodne razmere
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je danes večinoma MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja je večinoma stabilna, popoldne se sneg ob sončnem vremenu zmehča in nekoliko labilizira, ponoči pa pomrzne. Nevarnost proženja plazov mokrega snega je zato na strmih prisojnih pobočjih od poznega dopoldneva do poznega popoldneva ZMERNA, 2. stopnje, takrat lahko sprožite kakšen manjši snežni plaz ali pa se pod vami spelje sneg in lahko zdrsnete.

Snežne razmere
Snežna odeja se čez dan ojuži in ponoči pomrzne. Ta proces je počasnejši v senčnih legah visokogorja. Nižje sneg kopni. Sneg je večinoma že kar dobro preobražen in stabilen, le v senčnih legah visokogorja še ne.

Predviden razvoj vremena
Danes bo dopoldne jasno, popoldne bo na nebu vse več visoke koprenaste oblačnosti. Pihal bo šibak veter zahodnih smeri. Temperatura na 1500 m okoli 10, na 2500 m pa okoli 3 °C. V soboto bo deloma jasno z občasno povečano oblačnostjo. Popoldne se lahko pojavi kakšna ploha. Pihal bo šibak veter zahodnih smeri. Temperatura na 1500 m okoli 10, na 2500 m pa okoli 2 °C. V nedeljo in v ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno, občasno se bodo pojavljale plohe. Lahko nastane tudi kakšna nevihta. Meja sneženja bo nadmorski višini okoli 2300 m. Pihal bo večinoma šibak veter zahodnih smeri. Jutri bo pretežno jasno, pihal bo šibak do zmeren vzhodni veter. Temperatura na 1500 m okoli 5, na 2500 m pa okoli 0 °C. Tudi v četrtek in petek bo prevladovalo sončno vreme. Postopno bo malo topleje.

Tendenca snežnih razmer
Proces srenjenja se bo nadaljeval. Čez dan se bo na osončenih legah sneg ojužil, ponoči pomrznil. Le na strmih, prisojnih pobočjih boste lahko ob večji obremenitvi sprožili kakšen manjši plaz mokrega snega. V senčnih legah visokogorja bo sneg ostal dlje pomrznjen. V nedeljo in ponedeljek, ko bo sonca manj, bo ta dnevni proces manj izrazit, marsikje v visokogorju se sneg čez dan ne bo ojužil. Spontano plazenje je tudi na strmih, prisojnih pobočjih malo verjetno. V jutranjih urah je nevarnost zdrsov.

Naslednja objava: ponedeljek, 27. 4. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 24.4.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 24.4.2020 Slika spletne kamere na Črni prsti. Vir: http://s53mv.s5tech.net/ipcam Snežne razmere 24.4.2020 Slika spletne kamere na Kamniškem sedlu. Vir: http://www.pdkamnik.si Snežne razmere 24.4.2020 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/spletna_kamera_peca.htm
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki