Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Komnu (1684 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 24.3.2021

Snežne razmere 24.3.2021

24.3.2021
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad okoli 1700 m večinoma ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Na mestih z napihanim snegom lahko že ob manjši obremenitvi sprožite plaz suhega kložastega snega. Na spihanih območjih ter na grebenih je velika nevarnost zdrsa. Predvsem na strmih južnih pobočjih bodo zaradi otoplitve sredi dneva in popoldne možni tudi posamezni plazovi mokrega snega.

Snežne razmere
V gorah je v zadnjih dneh prevladovalo mrzlo in vetrovno vreme. Predvsem v ponedeljek je pihal močan severnik, ki je prenašal suh sneg in predvsem južno od grebenov in sedel gradil nove klože, zamete in opasti. Veter je precej preoblikoval snežno površino, ki je skorjasta na izpostavljenih legah tudi trda in poledenela. V bolj zatišnih legah pa se še vedno nahaja od 10 do 30 cm suhega in rahlega snega na trdi stari snežni podlagi. Snežna odeja je krajevno zelo različna, a večinoma stabilna. Bolj nevarna pa so predvsem mesta z napihanim snegom, predvsem grape v katerih je lahko večja količina napihanega snega.

Predviden razvoj vremena
Danes bo pretežno jasno, le na Pohorju občasno zmerno oblačno. Pihal bo šibak do zmeren veter severnih smeri. Občutno topleje bo, temperatura na 1500 m bo od -1 do 2, na 2500 m okoli -5 °C. V četrtek bo pretežno jasno, popoldne bo nekaj koprenaste oblačnosti. Veter bo šibak in spremenljive smeri. Še nekoliko topleje bo, temperatura na 1500 m bo od 1 do 4, na 2500 m pa okoli -3 °C. V noči na petek se bo prehodno pooblačilo, oblačnost bo nad našimi vrhovi. V petek zjutraj in dopoldne se bo oblačnost umikala. Popoldne bo pretežno jasno. Zapihal bo šibak do zmeren jugozahodnik. Na 1500 m bo okoli 5, na 2500 m pa okoli -2 °C. Ob koncu tedna bo precej oblačno in tudi megleno z občasnimi padavinami. Meja sneženja bo sprva na okoli 1500 m, v noči na nedeljo pa se bo spuščala. Količina padavin je zaenkrat še negotova.

Tendenca snežnih razmer
Snežne razmere se bodo zaradi vpliva sonca in toplejšega vremena začele spreminjati. Že danes čez dan se bo snežna odeja na prisojnih legah ojužila in ponoči pomrznila. Zaradi še toplejšega vremena bo proces preobrazbe snežne odeje v naslednjih dneh hitrejši. Predvsem na prisojnih pobočjih bodo možni tudi posamezni plazovi mokrega snega, predvsem to velja za napihan sneg, ki se nahaja na južnih pobočjih. Ponekod v senčnih grapah bo še vedno nevarno, da sprožite plaz suhega kložastega snega. Predvsem zjutraj in dopoldne bo snežna odeja marsikje poledenela in nevarna za zdrs.

Naslednja objava: petek, 26. 3. 2021

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki