Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Komnu (1684 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 24.2.2021

Snežne razmere 24.2.2021

24.2.2021
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: moker sneg, polzeč sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1500 m, ZMERNA, 2. stopnje, sredi dneva in popoldne se zlasti na prisojnih pobočjih poveča in je ZNATNA, 3. stopnje. Na strmejših prisojnih pobočjih in zlasti v grapah, žlebovih zaradi toplega in sončnega vremena še pričakujemo spontane plazove mokrega snega. Predvsem na travnatih pobočjih se širijo napoke in se prožijo tudi talni plazovi, lahko pride tudi do porušitev nekaterih opasti. Ponekod v senčnih legah in grebenih so poledenele površine, zato je nevarno tudi za zdrs.

Snežne razmere
Ob značilni pomladanski situaciji se snežna odeja zlasti na prisojnih legah čez dan hitreje poseda, preobraža in tudi tali. V nižjih legah se to dogaja tudi v osojah. Ta proces je zaradi nižje temperature in suhega zraka počasnejši v visokogorju. V bolj senčnih legah je snežna odeja skorjasta, v redkejših predelih je sneg še rahel in mehak. Veliko je klož in opasti. Grebeni s spihani in tudi poledeneli. Čez dan se ob sončnem vremenu na osončenih legah sneg zmehča in ojuži, ponoči pomrzne. Prihaja do velikh razlik v stanju snežne odeje med prisojnimi in osojnimi legami. V preteklih dneh so se predvsem na strmih južnih pobočjih prožili snežni plazovi mokrega snega, širile so se tudi napoke.

Predviden razvoj vremena
V naslednjih dneh vse do vključno petka bo vreme jasno, zelo suho in zelo toplo. Prevladovali bodo šibki vetrovi spremenljive smeri. Ozračje bo zaradi puščavskega prahu mrčasto. Zjutraj in dopoldne bo prisoten izrazit temperaturni obrat. Bistveno hladneje bo na planotah in dolinah kot na pobočjih in vrhovih. Na 1500 m bo vse dni temperatura okoli 9, na 2500 m pa okoli 4 °C. V soboto in nedeljo se bo ohladilo. Prehodno bo tudi povečana oblačnost, a omembe vrednih padavin ne pričakujemo.

Tendenca snežnih razmer
Vse do petka pričakujemo podobne razmere. Snežna odeja se bo v prihodnjih dneh zlasti na prisojnih pobočjih čez dan hitreje sesedala, preobražala in tudi talila. V osojah pa bo ta proces precej počasnejši. Čez dan se bo na osončenih legah zmehčal in ojužil, ponoči pa bo pomrznil. Še bo prisoten dnevni hod nestabilnosti snežne odeje. Sredi dneva in popoldne bo nevarnost snežnih plazov na sončnih pobočjih ZNATNA (3. stopnje). Snežna odeja bo na prisojnih pobočjih razmeroma stabilna zgodaj zjutraj in deloma dopoldne. Zaradi nočnega zmrzovanja snežne odeje bo velika nevarnost zdrsa. Ob koncu tedna se bo zaradi ohladitve nevarnost proženja snežnih plazov zmanjšala.

Naslednja objava: petek, 26. 2. 2021

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki