Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Komnu (1684 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 2.4.2021

Snežne razmere 2.4.2021

2.4.2021
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, moker sneg, ugodne razmere, nov sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad okoli 1700 m večinoma ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna strmejša pobočja z napihanim snegom, kjer bodo danes zaradi toplega vremena še možni posamezni plazovi mokrega snega. Nevarnost bo izrazitejša čez dan na prisojnih pobočjih. V osojnih grapah so redka področja z manj predelanim napihanim snegom, kjer lahko ob manjši obremenitvi sprožite manjši plaz kložastega snega. Predvsem v visokogorju so poledenela območja, zato je nevarnost zdrsa.

Snežne razmere
V preteklih dneh se je snežna odeja zlasti na prisojnih legah hitreje talila, ta proces je bil upočasnjen v bolj senčnih legah. Zaradi izrazite dnevne odjuge, so nastajali tudi manjši do srednje veliki plazovi mokrega snega. Današnja noč je bila večinoma oblačna, zato je snežna odeja pomrznila le v visokogorju. Čez dan bo snežna odeja postala še bolj mokra, zaradi spremenljive oblačnosti, se bo sneg nekoliko bolj ojužil tudi ponekod v senčnih legah. Razlike v snežni odeji med prisojami in osojami bodo manjše kot v preteklih dneh. V višjih delih visokogorja bo površina snežne odeje ostala bolj trda in ponekod tudi poledenela. Še so klože in opasti.

Predviden razvoj vremena
Danes bo spremenljivo oblačno, popoldne in zvečer bodo krajevne plohe in posamezne nevihte, v noči na soboto bo prehodno nekaj padavin, meja sneženja se bo spustila do okoli 1100 m nadmorske višine. V visokogorju bo predvidoma zapadlo od 5 do 10 cm snega, nižje pa le kakšen centimeter. Pihal bo šibak severozahodni veter. Temperatura na 1500 m bo popoldne od 5 do 8, na 2500 m pa okoli 0 °C. V soboto bo sprva precej jasno, čez dan pa delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, nekateri vrhovi bodo občasno v oblakih. Popoldne bo kakšna snežna ploha. Pihal bo zmeren do okrepljen severni veter. Občutno se bo ohladilo. Temperatura na 1500 m bo okoli -1, na 2500 m pa okoli -8 °C. Tudi v nedeljo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, kakšna snežna ploha ni čisto izključena. Zjutraj bo še pihal okrepljen severni veter, ki bo čez dan postopoma oslabel. Hladno bo, na 1500 bo sredi dneva okrog -2, na 2500 m pa -9 °C. V ponedeljek bo sprva precej jasno, popoldne pa se bo pooblačilo. Nekateri vrhovi se bodo že zavili v oblačnost. Zapihal bo okrepljen jugozahodnik. Prehodno bo malo topleje. Na 1500 bo okoli 1, na 2500 m pa okoli -3 °C. V noči na torek in v torek čez dan bo najverjetneje oblačno s sneženjem, zapihal bo tudi okrepljen severni veter, občutno se bo tudi ohladilo. Napoved količine novega snega je zaenkrat še negotova.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo zaradi izrazitve ohladitve ob koncu tedna utrdila in stabilizirala. V noči na soboto bo zapadlo nekaj snega, ki ga bo razmeroma malo, zato bo nevarnost proženja snežnih plazov MAJHNA, 1. stopnje. Nekaj več previdnosti bo potrebno le na krajevno manjših območjih v visokogorju, kjer bo lahko nekaj več napihanega snega. Zaradi mraza bo tudi čez dan precej pobočij ostalo poledenelih, zato bo velika nevarnost zdrsa. Pričakujemo, da se bodo snežne in plazovne razmere začele spreminjati v noči na torek, ko bo predvidoma zapadla večja količina snega.

Naslednja objava: torek, 6. 4. 2021

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki