Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Boču (978 m)?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 23.2.2015

Snežne razmere 23.2.2015

23.02.2015
Nevarnost snežnih plazov je 3. stopnje,
v krajih, kjer je bilo starega snega malo ali pa je snežilo na kopno podlago, pa 1. stopnje.

V nedeljo je v gorah snežilo, meja sneženja je bila na nadmorski višini med okoli 600 in 900 m. Zapadlo je od 10 do 20 cm snega, ki se je s staro, skorjasto podlago slabo sprijel. Snežni plaz lahko sprožite že ob manjši obremenitvi snežne odeje predvsem na strmejših pobočjih ter na mestih z napihanim snegom.

Na prisojnih pobočjih se čez dan sneg ojuži, zato pozornost na morebitne zdrse snega predvsem na strmejših travnatih območjih ne bo odveč.

SNEŽNE RAZMERE

V soboto je bilo večinoma suho, precej oblačno vreme. Pihal je okrepljen jugozahodnik. Ledišče je bilo na nadmorski višini okoli 1800 m. Snežna odeja se je le pod nivojem nulte izoterme ojužila in zato še preobražala. V nedeljo je zapadlo od 10 do 20 cm snega, ki ga je južni veter spihal v zamete. Novi sneg se je le slabo sprijel s skorjasto in deloma poledenelo podlago.


Višina snežne odeje je precej neizenačena. Na nadmorski višini 2500 m je snega do okoli 180 cm, na 1500 m do okoli 110 cm, na 1000 m od 30 do okoli 70 cm. Omembe vredna snežna odeja sega do nadmorske višine okoli 800 m.

TRENUTNO STANJE SNEŽNE ODEJE

Snežna odeja je večinoma mehka. Veliko je zametov in klož, ki so razmeroma labilne. Grebeni so večinoma precej spihani in zato marsikje trdi in poledeneli, ponekod pa je sneg spihan do kopne podlage.

PREDVIDEN RAZVOJ VREMENA

Danes bo pretežno oblačno in večinoma suho. Temperatura bo v gorah ostala pod ničlo. Veter bo razmeroma šibak. Jutri bo oblačno in megleno s sneženjem, veter se bo okrepil. V visokogorju bo pihal veter večinoma južne smeri, nižje pa vzhodnik ali severovzhodnik. Sproti bodo nastajali novi zameti. Skupni torkov in nedeljski sneg bo odebelil nestabilno plast snega, ki se bo lahko prožila na stari, skorjasti podlagi.

TENDENCA SNEŽNIH RAZMER

Nevarnost snežnih plazov se bo v večjem delu naših gora zaradi novega snega v torek ohranjala oz. v krajih s trenutno nižjo stopnjo tveganja povečala.

Naslednje poročilo bo objavljeno v sredo, 25.2.2015

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki