Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Novice Arhiv novic
Novice

23.12.2020 Snežne razmere 23.12.2020

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, moker sneg, polzeč sneg, nov sneg

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1500 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Zaradi otoplitve so nevarna prevsem strma travnata pobočja in grape, kjer se lahko sprožijo plazovi mokrega snega, na južnih pobočjih lahko nastanejo tudi zdrsni plazovi. V visokogorju so nevarna mesta z napihanim snegom, ki jih je največ na severnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel. Na teh območjih lahko ob večji obremenitvi snežne odeje sprožite plaz kložastega snega.

Snežne razmere
Snežna odeja se je zaradi otoplitve še naprej hitreje preobraža in seseda, v sredogorju pa se je snežna odeja tudi talila. Včeraj se je otoplilo tudi v visokogorju, vendar je tam sneg zaradi jasne noči večinoma še pomrznil, zato je precejšnja nevarnost zdrsov. Na prisojnih legah se bo tudi nad 2000 m sneg danes čez dan ojužil, v senčnih legah pa se snežna odeja ne bo prav dosti preobražala. V visokogorju je snežna odeja zelo neenakomerna, zlasti na severnih in vzhodnih pobočjih so zameti in klože. Marsikje je veter spihal sneg do trde podlage, nekatera pobočja so tudi poledenela. Sneg je skorjast, veliko je klož, suhega in nepredelanega snega pa je razmeroma malo.

Predviden razvoj vremena
Danes bo v visokogorju, v vzhodnih Karavankah in na Pohorju delno jasno. Drugod bo oblačno in ponekod megleno, v hribih Notranjske in severne Primorske bo občasno rosilo. Pihal bo šibak do zmeren zahodni do severozahodni veter, popoldne se bo v sredogorju krepil jugozahodnik Temperatura na 1500 m bo od 4 do 10, na 2500 m pa 2 °C. V četrtek bo oblačno in megleno, pooblačilo se bo tudi v vzhodnem delu naših gora. Dopoldne bodo padavine na območju Julijskih Alp in zahodnih ter osrednjih Karavank, ter v hribih Notranjske in severne Primorske, popoldne pa postopno tudi drugod. Meja sneženja bo na okoli 1500 m nadmorske višine. Pihal bo močan do zelo močan jugozahodni veter. Temperatura na 1500 m bo okoli 3, na 2500 m pa -2 °C. V petek bo oblačno in megleno s sneženjem. Padavine bodo popoldne slabele. Pihal bo zmeren do močan vzhodni do severovzhodni veter. Hladilo se bo. Sredi dneva bo temperatura na 1500 m okoli -4, na 2500 m pa -10 °C. V soboto bo precej jasno, še vedno bo pihal okrepljen severovzhodnik. Mrzlo bo. Na 1500 m bo okoli -8, na 2500 ma -13 °C.

Tendenca snežnih razmer
Nevarnost proženja snežnih plazov bo v četrtek ostala ZMERNA, 2.stopnje, pod 2000 m bo snežna odeja precej južna, zato se lahko prožijo plazovi mokrega snega. Višje v visokogorju bo močan veter prenašal sneg in predvsem na zahodnih ter južnih pobočjih gradil nove zamete in klože. V četrtek bo snežilo precej visoko, v petek pa vse do alpskih dolin. Skupno lahko zapade od 15 do 40 cm snega. Nov sneg se bo ponekod slabše sprijel s podlago, obenem pa bodo nastajale nove klože in opasti. Nevarnost snežnih plazov se bo zato POVEČALA. Zaradi hladnega in precej vetrovnega vremena bo tudi za konec tedna nevarnost proženja snežnih plazov ZNATNA, 3. stopnje.

Naslednja objava: petek, 25. 12. 2020

Vir: ARSO


Snežne razmere 23.12.2020 Slika spletne kamere na Kredarici. Vir: ARSO Snežne razmere 23.12.2020 Slika spletne kamere pri Mojčinem domu na Vitrancu. Vir: http://alpejadran.si Snežne razmere 23.12.2020 Slika spletne kamere s pogledom na Begunjščico. Vir: http://www.zelenica.info Snežne razmere 23.12.2020 Slika spletne kamere pri Domu na Peci. Vir: http://www.pdmezica.si/
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki