Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Prešernovi koči na Stolu?
Glasuj
Novice / Snežne razmere 23.11.2022

Snežne razmere 23.11.2022

23.11.2022
Splošna stopnja nevarnosti - sreda, 23. 11. 2022
Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Zgodnja zima, talni srež
Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je povsod MAJHNA, 1. stopnje. Včeraj in ponoči je v gorah snežilo z okrepljenim vetrom. Nekoliko nevarnejša so posamezna mesta z napihanim snegom, ker lahko nad gozdno mejo sprožite kakšno manjšo kložo. Previdnost velja tudi na strmih travnatih pobočjih, kjer se je sneg slabše sprijel. V visokogorju je veliko spihanih in poledenelih predelov, tam je precejšnja nevarnost zdrsa.

Snežne razmere
Včeraj je v gorah prvič letos obilneje snežilo. Sprva je bila meja sneženja na nadmorski višini od 700 do 1000 m, kasneje pa se je nekoliko spustila. Skupaj je večinoma zapadlo od 20 do skoraj 50 cm bolj ali manj rahlega snega, ki ga je močan severnik ponoči precej spihal in gradil snežne nanose. Največ snega je padlo na območju osrednjih in vzhodnih Karavank, v delu Kamniško Savinjskih Alp in na Pohorju, precej manj snega je bilo na območju zahodnih Julijskih Alp, le okoli 10 cm. Nekoliko se je tudi ohladilo, ledišče je trenutno na nadmorski višini okoli 1000 m.

Predviden razvoj vremena
V naslednjih dneh bo v gorah prevladovalo suho in precej sončno vreme, občasno bo na nebu nekaj več srednje oblačnosti. Predvsem v visokogorju bo v četrtek pihal občasno okrepljen severozahodnik. Topleje bo. Temperaturna meja 0 °C se bo do petka dvignila na nadmorsko višino okoli 1800 m. V soboto se bo ponovno nekoliko ohladilo, verjetno bo tudi nekaj več oblačnosti. Možnost za novo sneženje se nekoliko poveča šele od ponedeljka naprej.

Tendenca snežnih razmer
Predvsem v sredogorju in v nižjih hribih se bo sneg zaradi toplejšega vremena pričel preobražati in tudi taliti. Ponoči bo sneg pomrznil, nastala bo skorja. V visokogorju bodo snežne razmere večinoma ostale nespremenjene. Zaradi vetra se bodo nekoliko povečala poledenela mesta, zato bo nevarnost zdrsa precejšnja.

Naslednja objava: sreda, 30. 11. 2022

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki